Fostul guvernator al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Mălin Muşatescu, a declarat, în contextul în care autorităţile nu au dat încă ordinul de prohibiţie a pescuitului deşi la ştiucă a început perioada de reproducere, că măsurile de prohibiţie care se adoptă în România trebuie să ţină cont de zonă, condiţii climatice şi de fiecare specie, potrivit g4media.ro.
El avertizeaza că altfel în Deltă se va ajunge la o „apocalipsă piscicolă” şi statul va fi nevoit să suspende pescuitul comercial.
El a apreciat drept „o luptă epică” discuţiile pe care le-a avut în anii trecuţi cu autorităţile naţionale privind emitere acestor ordine. Mălin Muşatescu a subliniat că în Deltă se înregistrează un declin evident al resursei piscicole nu numai la ştiucă, el estimând că în viitor se poate ajunge chiar la o suspendare a pescuitului comercial în Deltă, situaţie în care statul va trebui să plătească şi compensaţii către pescarii din zonă. În anul 2018, fostul guvernator Mălin Muşatescu a impus prima măsură de protecţie a ştiucii, prin care nu le-a mai fost permis pescarilor sportivi-recreativi să reţină capturile din această specie.„Am nişte prieteni care au fost la ştiucă şi mi-au spus că este jale, dar mai rău este că sunt plase peste tot. Efectiv, nu ai cum să intri cu o barcă decât dacă ştii perfect unde au pus ei plasele. Unele sunt la vedere, altele sunt ascunse, pentru că sunt ilegale, nu au marcă, nu au nimic pe ele. Şi e greu de mers aşa. Când am dat catch and release (prinde şi eliberează) la ştiucă, nu exista setcă. Ea începea din noiembrie, iar pe apă mică nu era. Practic, era vintirul şi ştim foarte bine că ştiuca în vintire intră mai greu”, a amintit fostul guvernator al Rezervaţiei.
Mălin Muşatescu crede că soluţia pentru protejarea ştiucii este ca prohibiţia la această specie să fie prevăzută pentru anul viitor în ordinul din acest an.
Fostul guvernator al Deltei a amintit şi cât de greu a convins timp de doi ani autorităţile naţionale să emită mai devreme ordinul de prohibiţie.Potrivit acestuia, iniţiativa din 2018 a protejării ştiucii şi a altor trei specii de peşti – somn, şalău şi crap, trebuia continuată cu măsuri complementare.„Am prins doi ani, cu două ordine de prohibiţie. Întotdeauna am avut o luptă epică cu Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANP), la Ministerul Mediului, pentru că preşedintele ANPA nu era de acord cu nimic din ce însemna protecţie, mai ales faţă de ştiucă. Am stat pe coridoare, am bătut la uşi la Ministerul Mediului şi am încercat să împingem puţin lucrurile şi la Ministerul Agriculturii. S-a mişcat, iar ordinul a apărut undeva prin 15 ianuarie, ceea ce a fost epocal, pentru că ei dădeau ordinul în februarie sau chiar în martie”, a menţionat fostul guvernator. Bărbat arestat preventiv pentru agresarea soţiei