Pupatul icoanelor e un obicei strămoșesc la români și nu numai. Dar chiar nu te vindecă de boli. Serios.
Scriam în urmă cu câteva zile despre cum a ajuns coronavirusul în Coreea de Sud, despre cum românii se vaccinează cu pupatul icoanelor și despre faptul că inconștiența chiar ucide. Nu discutăm de lipsa accesului la informație. Discutăm inconștiența. Autosabotajul și lenea și nepăsarea. Și, toate astea, sub blândul ochi divin, ochi care vede și veghează, apără și păzește, vindecă și mântuiește.
Nu discutăm despre lipsa accesului la informație pentru că:
1. Femeia din Coreea de Sud care a împărțit creștinește virusul altor 90 de enoriași, se simțea rău, a avut febră timp de o săptămână și, da, a refuzat să fie testată. Dacă te simți rău, mergi la medic. E o chestie instinctivă să cauți ajutor și, nu, nu-ți trebuie 6 facultăți să știi asta. Că ești informat sau nu.
2. Bănuiești că ai putea fi infectată cu coronavirus și ai de ales între a merge la medic sau la biserică. Iar logica ta de bun samaritean te duce spre biserică, ba chiar participarea smerită la vreo 4 slujbe și interacțiunea cu alți nefericiți care, săracii, nu prea au cum să se apere. Bine, am zis că bunul Dumnezeu apără și păzește dar, uite că în Coreea de Sud nu a prea funționat treaba asta. Și uite că iar nu e vorba despre accesul la informație ci despre ( aș numi-o nesimțire crasă, dar sunt o finuță) nepăsare.
Citește și: Coronavirusul se extinde în Europa
Deși nu are legătură, nu doar despre Coreea de Sud vreau să vorbesc azi, ci despre o postare de pe Facebook, postare aparținând lui Andrei Caramitru, fostul consilier al lui Dan Barna şi actual membru USR:
„Când vine virusul asta. Vor decide să fie închise și bisericile sau doar școlile și tot restul? Vor preveni ca oamenii să mai pupe icoanele unii după alții și să nu se mai folosească aceeași linguriță la împărtășanie? Doar întreb. Că am senzația că nu vor avea tupeul să interzică astea. Și să vedeți acolo focar. Ai de capul nostru. PS: să știți că nu e glumă ce am scris. În Coreea de Sud focarul principal a fost o comunitate religioasă. În Italia au închis deja bisericile în zonele afectate”.
Da, nu vorbim doar despre Coreea de Sud, România și coronavirus. Vorbim despre teama tratată cu citate biblice, teama inoculată de texte scrise acum mii de ani, teama de a privi adevărul în față: pupatul icoanelor nu te vindecă. Nici preotul. Nici măcar Dumnezeu.