Adeverința de vaccinare, un obiect la mare căutare în zilele noastre. Nu de alta, însă toți cei care dețin în acest moment un astfel de document se pot lăuda că au ușile… întredeschise. Mai exact, adeverința de vaccinare poate deveni unul dintre cele mai importante acte pe care un om din anul 2021 (și nu numai) îl poate deține. Însă cât este ea valabilă? Și mai mult decât atât, câte uși va reuși să deschidă, având în vedere că la nivel european deja se vorbește despre pașaportul de vaccinare care, potrivit lui Andrei Baciu, vicepreședintele Comitetului de vaccinare, nu ar fi același lucru.
Adeverința de vaccinare nu e același lucru cu pașaportul de vaccinare
„Adeverința este valabilă pe un termen nedefinit, ea nu expiră. Lucrăm în acest moment la o variantă prin care adeverința să poată fi descărcată online. Există și o discuție mai amplă care se poartă la nivel european inclusiv cu privire la eventuale documente care să ateste vaccinarea, care să fie solicitate în diverse puncte de trafic. Discuția nu este neapărat legată de un pașaport de vaccinare, pentru că vorbim de un act medical, ci se discută despre o adeverință, pe care noi o avem deja”, a spus Andrei Baciu.
Pe de altă parte, în cursul zilei de ieri, cancelarul german, Angela Merkel vorbea în Consiliul European despre pașaportul de vaccinare, fiind susținută de toți liderii prezenți și informând că în maxim câteva luni, toate procedurile necesare vor fi îndeplinite astfel încât documentul să devină oficial.
În paralel, în țara noastră se vorbește despre un al treilea val al pandemiei, iar autoritățile române studiază deja o serie de scenarii cu privire la eventuale restricții suplimentare care ar putea fi impuse.
Citește și: Angela Merkel mizează pe pașapoartele de vaccinare