Deși oamenii nu își dau seama, animalele ar vorbi în propoziții, iar limbajul lor a fost studiat în repetate rânduri. Conform unui studiu publicat în jurnalul Communications Biology, sunetele produse de cimpanzei, de la chițăituri, urlete și țipete, s-ar traduce prin reale cuvinte.
Autorii studiului sunt de părere că această serie de expresii ar putea avea propriul ei înțeles, fiind echivalentul unui limbaj.
Pe parcursul anului 2019 și în 2020, Tatiana Bortolato, doctorand la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluționistă din Germania, și-a petrecut zile întregi urmărind și înregistrând 46 de cimpanzei adulți în Parcul Național Taï din Coasta de Fildeș. După ce a înregistrat 900 de ore de sunete de primate, ea și colegii din Franța și Elveția au început să structureze aceste sunete.
Sunetele folosite pentru a comunica în junglă le-au atras atenția oamenilor de știință care caută să înțeleagă limbajul cimpanzeilor
Potrivit Popular Science, biologii știau anterior că cimpanzeii își construiesc strigătele din doar câteva sunete distincte, ca un fel de litere: mormăieli, grohăieli, lătrături, țipete și hohote. sunete sunt folosite pentru a comunica în junglă, ceea ce le-a atras atenția oamenilor de știință care caută să înțeleagă limbajul cimpanzeilor.
Pentru a-și da seama dacă cimpanzeii știu cuvinte atunci când înșiră zgomote, echipa de lingviști trebuia să-și dea seama dacă anumite secvențe apăreau mai des decât din pură întâmplare.
S-a dovedit că cimpanzeilor le plac în mod deosebit câteva combinații: urlet-pauză-mormăit, urlet-pauză-urlet și urlet-pauză-țipăt. Uneori, primatele au combinat două „unități” separate în fraze mult mai lungi; două treimi dintre primate au fost auzite scoțând strigăte formate din 5 părți. Prin combinarea „literelor”, cimpanzeii aveau aproximativ 400 de strigăte diferite în vocabular.
Până în prezent, cimpanzeii au cele mai multe vocalizări modulare dintre toate cele studiate în regnul animal
Alte câteva primate (cum ar fi lemurii indri din Madagascar) combină notele în cuplete sau triplete. Iar damanul de stâncă, o rudă minusculă a elefantului asemănătoare unui șobolan, se poate juca cu ordinea sunetelor în strigătul său.
Următorul pas necesar pentru a înțelege dacă cimpanzeii au ceea ce am putea numi „limbaj” ar fi să ne dăm seama dacă organizează frazele în „structuri ierarhice” în modul în care oamenii adună cuvintele în propoziții, iar propozițiile în fraze.