Interviu realizat de o televiziune de știri cu Liviu Dragnea, primul din spatele gratiilor, la mai bine de un an de când fostul președinte al PSD a fost încarcerat, este considerat de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) „un incident de securitate”, iar deținutului Dragnea i-a fost restricționat dreptul la muncă până la finalizarea verificărilor începute după ce a fost aprobată convorbirea online între fostul lider PSD și fosta sa consilieră, jurnalista Anca Alexandrescu.
Administrația Națională a Penitenciarelor a cerut Penitenciarului Rahova, unde este deținut Liviu Dragnea, documentele în baza cărora a fost aprobată convorbirea online între acesta și fosta lui consilieră, concretizată într-un interviu difuzat joi seara pe un post de televiziune.
„În continuare, în contextul dezbaterilor publice care vizează modalitatea de acordare a unei comunicări online la nivelul unei unități penitenciare subordonate, Administrația Națională a Penitenciarelor a solicitat administrației locului de deținere documentarul în baza căruia a fost aprobată exercitarea dreptului. Demersul vizează verificarea aspectelor de legalitate, prin raportare la prevederile actelor normative care reglementează acordarea dreptului la comunicări online”, a anunțat ANP.
Vineri, în timp ce se afla la sediul DNA unde fostului șef al PSD i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat și punerea în mișcare a acțiunii penale în Dosarul Tel Drum, Dragnea a aflat și că nu mai are voie să muncească în închisoare. Restricția ar fi fost aplicată, cel mai probabil, în urma interviului acordat de Liviu Dragnea unui post de televiziune cu doar o seară în urmă. Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Todosiu, a anunțat că va face demersuri împotriva acestei sancțiuni pe care o consideră un abuz care nu are legătură cu regulamentul și cu ordinele interioare din penitenciare.
„Directorul penitenciarului e cel care a aprobat lista cu persoanele cu care ai dreptul să ai contact telefonic, iar el a aprobat cererea jurnalistului de a realiza un interviu. Convorbirea s-a desfășurat online ca în cazul în care ar fi existat un incident de securitate sau nu le-ar fi convenit ceva din discuția pe care au avut-o cei doi, penitenciarul ar fi putut să întrerupă această convorbire, lucru care nu s-a întâmplat”, a declarat avocata fostului șef al PSD.
Reamintim că în luna mai a anului trecut Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Teleorman, la o zi după eșecul răsunător pe care PSD l-a înregistrat la alegerile europarlamentare din 2019.
Vineri, Liviu Dragnea a fost citat la Dna pentru a i se aduce la cunoștință calitatea de inculpat în dosarul Tel Drum, la doi ani și jumătate de la punerea sub acuzare. Capetele de acuzare sunt multiple, iar cercetările au scos în evidență existența unui grup infracțional creat încă din 2001.
Citește și: Liviu Dragnea, statul paralel și trădarea lui Vasile Dîncu