La vârsta la care alți bunici se bucură de clipele petrecute cu nepoții lor, Teodor Meleșcanu (79 de ani) se crede mai în putere și mai verde ca în tinerețe și se ține de poante. Sigur, vârsta îi mai joacă și feste, iar unele inițiative ale fostului politician stârnesc zâmbete, în varianta politicoasă, și furie prin birourile marilor antreprenori.
Onor domnul Meleșcanu, fost diplomat și om politic, fost ministru de Externe, fost ministru al Apărării, fost, fost, fost, împreună cu mai tinerii lui adepți Dorel Căprar (45 de ani), Grațiela Gavrilescu (54 de ani) și alții, majoritatea de la Partidului Puterii Umaniste (Social-liberal), au scornit un proiect legislativ aproape halucinant (o fi de la pastilele pentru prostată).
Inițiatorii, în frunte cu Meleșcanu, propun printr-un proiect legislativ înregistrat joi, la Senat, ca firmele cu cifra de afaceri de peste 5 milioane de lei și cu cel puțin 5 angajați să fie obligate (!) să angajeze pensionari în calitate de consilieri, argumentul inițiatorilor fiind că astfel pensionarii ar putea obține venituri suplimentare și ar fi evitată și izolarea lor socială.
„Societățile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal au avut o cifră de afaceri mai mare de 5. 000 000 lei, sunt obligate să angajeze, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societății comerciale respective.
Pentru persoanele angajate conform prevederilor prezentului articol, nu se datorează contribuțiile de asigurări sociale și contribuția de asigurări de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, propun Teodor Meleșcanu și ceilalți inițiatori ai proiectului.
Ca să cadă în ridicol până la capăt aceștia mai cer următoarele: „În cazul societăților comerciale cu o cifră de afaceri mai mare de 5 000 000 lei și cu cel puțin de 5 angajați, unul dintre aceștia trebuie să fie pensionar, iar în cazul firmelor cu o cifră de afaceri mai mare de 5 milioane de lei și cu mai mult de cinci angajați paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare”.
Credeați că agonia s-a terminat? Să citim în continuare: „Neîndeplinirea acestor obligații poate fi constatată de Inspecția Muncii!”. Adicătelea dacă nu-l angajezi pe Meleșcanu și te prinde garda, ești pasibil de amenzi, cine știe, poate chiar de pușcărie. Apoi, îndulcindu-și nițel scriitura, inițiatorii argumentează de ce e musai și obligatoriu să fie angajați pensionarii foști specialiști:.
Pentru că pensionarii devin din ce în ce mai săraci comparativ cu ceilalți membri ai societății, iar pentru o mică parte dintre ei un venit suplimentar reprezintă o reală sursă de existență, acoperind cheltuielile de întreținere, sănătate și alimentație. În plus, odată pensionați se distanțează de foștii colegi, apare lipsa de comunicare și renunțarea la unele activități obișnuite (o țuică, o agapă, un șah, o tablă în timpul serviciului etc), toate acestea contribuind la o izolare socială a persoanelor vârstnice.
Citește și: Meleșcanu în vizorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului