O epavă aflată la șase kilometri adâncime în Oceanul Pacific, a fost descoperită de către Victor Vescovo, un explorator care a realizat expediții în cele mai adânci locuri din lume. Epava, aflată la o adâncime de 6.895 de metri, în Marea Filipinelor, este împărțită în două și este amplasată pe o pantă, potrivit g4media.ro.
O epavă identificată și cercetată a fost USS Johnston, găsită anul trecut tot de Vescovo, ea aflându-se la 6.469 de metri
Epava, care a fost denumită Sammy B, s-a scufundat în timpul bătăliei din 25 octombrie 1944, când flota americană a învins flota japoneză, la est de insula Samar din Filipine. Nava a luptat cu trei cuirasate japoneze, inclusiv cu Yamato, care este considerată cea mai mare navă construită vreodată. La bordul navei se aflau 224 de membri ai echipajului, dintre care 89 au fost uciși, căpitanul Robert W. Copeland fiind unul dintre supraviețuitori.
Nava „a luptat cu ferocitate, chiar dacă a fost complet depășită de cuirasatele și crucișătoarele grele japoneze cu care s-a confruntat”, a declarat Vescovo pentru CNN
Vescovo este fondatorul companiei de explorare Caladan Oceanic. Acesta, împreună cu o echipă de la EYOS Expeditions, au făcut șase scufundări în opt zile în căutarea navei, dar și a unei alte nave americane, Gambier Bay. Echipa a avut un sistem solar cu scanare laterală construit la comandă, pentru efectuarea căutărilor.
„În vremuri dificile, este important să reflectăm la cei care au sacrificat atât de mult, de bunăvoie, în vremuri și mai dificile, pentru a ne asigura libertățile și modul de viață”, a spus el. Vescovo a considerat o „onoare” găsirea navei, spunând că localizarea i-a oferit echipei șansa „de a reda povestea ei de eroism și datorie”. „Rămân mereu înmărmurit de curajul extraordinar al celor care au luptat în această bătălie împotriva unor șanse cu adevărat copleșitoare – și au câștigat.”, a mai spus Vescovo.
„Este incredibil de emoționant să găsești o epavă pe fundul oceanului adânc, având în vedere toate dificultățile în încercarea de a le găsi. Este un privilegiu imens să fii prima persoană care le vede după ce s-au scufundat în luptă în urmă cu aproape 80 de ani.”, a povestit Vescovo.
Variola maimuței nu reprezintă la ora actuală o urgență sanitară, anunta OMS