Plasticul o să dispară atunci când vom înțelege că există confort și fără el. Există confort și există evoluție și dacă nu folosim pahare de unică folosință. Trăim într-o epocă în care totul este de unică folosință, dar nu înțelegem o chestiune simplă: planeta nu este de unică folosință.
Ne-am obișnuit să înotăm în deșeuri, ne-am obișnuit cu activiștii de mediu și cu pozele cu vietăți marine sugrumate de plastic. Așteptăm ca pozele să dispară cu următorul scroll, pentru că ne ofensează. Ne întristează. Facem ceva pentru? Nu prea.
Face Guvernul ceva? Introduce garanția pe sticle: românii vor primi bani înapoi, dacă returnează recipientul.
”Românii care cumpără băuturi la PET și sticlă vor primi o sumă de bani înapoi dacă returnează recipientul în magazin, începând de anul viitor”, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Costel Alexe, în cadrul unui eveniment de profil, potrivit Agerpres.
”România se află în faţa unei oportunităţi istorice. Sperăm ca până la finalul anului să avem Hotărârea de Guvern privind sistemul garanţie-depozit şi să nu mai regăsim la depozitele ecologice de deşeuri, care de fapt sunt adevărate gropi de gunoi, pe câmpuri, prin păduri sau pe plajă cantităţi imense de reciclabile, PET-uri şi sticlă”, a arătat Alexe.
”Prin acest sistem garanţie-depozit-returnare, toţi cetăţenii României care vor merge la magazin, fie că şi-au luat băuturi răcoritoare sau alcoolice, vor primi înapoi o garanţie pe acel recipient, care trebuie introdus în economia circulară”, a precizat oficialul guvernamental.
El a mai spus că, în maximum patru săptămâni, va fi pus în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern care va legifera acest mecanism de garanţie-depozit.
”Plasticul trebuie să dispară din comportamentul nostru de zi cu zi. Dacă marii retaileri au reuşit să folosească pungile biodegradabile astfel încât să nu mai poluăm mediul înconjurător atât de grav, aş face un apel către autorităţile publice locale şi către mediul de afaceri să înţeleagă că şi în micile pieţe şi magazine trebuie să trecem la biodegradabile”, a completat Alexe.
Așteptam vestea de ani buni. Am învățat să reciclez, am învățat să mă autoeduc și am învățat că e nevoie de puțin pentru a trăi mai bine. Și pentru a lăsa și planeta să trăiască. Mai bine și mai mult.
Citește și: Litoralul bulgăresc: păstrează plaja curată și ești răsplătit