Cenzură există din comunism, dar nu am văzut mai multă cenzură ca în 2020. Undeva, în comunism, erau interzise titluri, melodii sau poezii. Erau interzise cărți și se schimbau titlurile. Propaganda era la ea acasă.
În 2020, schimbăm istoria, literatura, arta, cultura lumii pentru că lumea s-a transformat într-o adunătură de sensibili ofensați. Am mai scris despre hipersensibilitate, despre dorința unora de a elimina culoarea neagră de pe tabla de șah și despre faptul că, deși vrem să eliminăm culoarea neagră, ea va continua să existe. Oricâte sinonime am găsi și oricât s-ar dori să nu se vorbească despre o anumită rasă, acea rasă va exista. Pentru că e normal, pentru că e uman și pentru că vrem cu toții să existe. Dar nu vrem cu toții să dărâmăm statui și să distrugem istoria pentru că acea rasă a avut de suferit.
Trecutul rămâne trecut și suferința rămâne acolo, oricâte revolte am porni și oricâtă cenzură am aplica.
De ce să ștergi un trecut? Pentru că, dacă îl ștergi, ai impresia că îl repari. Așa cum au reparat și filmul ”Pe aripile vântului” și așa cum au ”reparat” povestea lui George Floyd, distrugând magazine prin revolte.
Au dat cu bocancii în libertate, pentru a fura bocanci noi.
Să revenim la carte.
Titlul best-seller-ului ”Zece negri mititei” (Ten Little Niggers) de Agatha Christie a fost schimbat, pentru a elimina cuvântul ”negri”, urmare a deciziei strănepotului celebrei autoare, James Prichard.
”Atunci când cartea a fost scrisă, limbajul era diferit și erau utilizate cuvinte uitate acum”, explică strănepotul scriitoarei.
”Această poveste se bazează pe un cântecel popular care nu este semnat de Agatha Christie (…) Sunt destul de sigur că titlul original nu a fost niciodată folosit în Statele Unite. În Marea Britanie a fost schimbat în anii 1980 și astăzi îl schimbăm peste tot (…) Opinia mea este că Agathei Christie nu i-ar fi plăcut ideea că cineva este rănit de una din întorsăturile sale de frază (…) Nu trebuie să mai folosim termeni care ar putea răni: acesta este comportamentul de adoptat în 2020”, a spus James Prichard.
2020 este un an de răscruce și este un an care vine, lunar, cu o nouă aberație. Un strănepot sensibil, o nouă cenzură și un nou motiv să ne credem mai catolici decât papa. Măcar papa se îmbracă și-n alb, și-n negru.
Citește și: HBO Max pedepsește ”Pe aripile vântului” pentru rasism