Patriarhia Română aduce în discuție religia din școli, materie pe care o consideră esențială în formarea elevilor.
Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul apelează la dezbateri în Parlament cu scopul păstrarii numărului de ore de religie în învăţământul preuniversitar.
Din punctul de vedere al Patriarhiei Române, este nevoie de soluţii pentru păstrarea disciplinei, deoarece ar avea o importanță deosebită pentru formarea tinerilor pentru o societate modernă. În același timp, episcopul-vicar consideră că ora de religie nu poate fi înlocuită cu o altă oră, cu o altă materie și nici nu poate fi eliminată din programă.
Insistând pe faptul că religia nu înseamnă neaparat doar tehnologie, Varlaam Ploieşteanul descrie materia atât ca pe cultură, cât și ca pe spiritualitate, ambele fiind esențiale în formarea elevului.
Cu accentul pus pe o posibilă frustrare sau discriminare, reprezentantul Patriarhiei Române dorește ca religia să fie tratată ca şi celelalte discipline umaniste.
Matematica din religie
Conform Digi24, episcopul-vicar a salutat propunerile planurilor cadru puse în dezbatere publică, care prevăd păstrarea la filiera teoretică de liceu a unei ore de religie pe săptămână pe durata întregului an şcolar.
”Însă la filiera tehnologică există trei variante propuse, iar Biserica agreează pe cea dintâi, care crede că este posibilă păstrarea unei ore întregi de religie şi la această filieră. Celelalte două variante reduc la jumătate această oră. La filiera profesională, de asemenea, există trei variante. Din păcate, toate trei propun diminuarea orei de religie până la desfiinţarea ei, în una din cele trei variante”, a declarat Episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.
Educația religioasă în Legea învățământului
Religia ca materie în școli a fost mereu un motiv de discuții și de controverse. Cu toate aceste, Curtea Constituțională a României a decis la data de 12 noiembrie 2014 că dispozițiile Legii învățământului nr.84/1995 și ale Legii educației naționale nr.1/2011 care prevăd că „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie” sunt neconstituționale.
Argumentația Curții pornește de la ideea că cel care vrea să facă ceva trebuie să ceară acel lucru, și nu cel care nu vrea.
Prin urmare, înscrierea din oficiu a elevilor la ora de religie încalcă dreptul la libertatea conștiinței. De aceea, ”părinții care vor să își înscrie copiii la materia Religie trebuie să depună o cerere”, materia nemaifiind obligatorie.
Citește și: BOR se transformă: ieri trafaletul, azi ștampila, mâine vaccinul cu apă sfințită!