În cel de-al Doilea Război Mondial, germanii au construit în suburbiile orașului polonez Oświęcim lagărul de concetrare de la Auscwitz- Birkenau, unde în cinci ani au murit 1,1 milioane de oameni. Pe 27 ianuarie 1945, Armata Roșie a eliberat complexul de lagăre.
Principalul lagăr din orașul polonez a fost Auschwitz, unde se afla adminstrația SS și comandantul garnizoanei locale. În lagăr trăiau aproximativ 16.000 de prizonieri. Zeci de mii de deținuți au ridicat zidurile clădirii, iar apoi au fost incinerați în cuptoarele zidite de mâna lor. Birkenau era cel mai mare dintre lagărele care compuneau complexul de la Auschwitz. A operat timp de trei ani, având mai multe funcţii.
Camerele de gazare și aurul de la Auschwitz
Zilnic, 20 de mii de oameni treceau prin camerele de gazare și de acolo în cuptoarele de incinerare. Omaenii au murit la Auscwitz nu doar prin gazare, ci și prin înjecții cu cloroform în inimă sau arși pe rug. O altă metodă de exterminare era glonțul în cap.
În lagărele de concentrare, cantitatea de aur strânsă zilnic în crematoriu era de aproape 10 kg, iar membrii de extracție dentară așteptau cu două așa-zise „instrumente”, o rangă și un clește, pentru a scoate dinții de aur a persoanelor decedate. Aurul topit se turna în niște matrițe în formă de disc, cu diametrul de cinci centimetri, fiecare disc cântărind 140 de grame.
Rația alimentară a unui deținut consta din pâine mucegăită, preparată din castane sălbatice, margarină strânsă din lignit și 30 de grame de salam preparat din carnea unor cai răpciugoși. La ora trei dimineața, deținuții se încolonau în rânduri de câte cinci, iar daca baraca avea morți, ei trebuiau să fie la apel, pentru numărătoare.
După eliberarea lagărelor, prizonierii găsiți în viață au primit ajutor din partea soldaților și medicilor sovietici, dar și de la locuitorii orașului polonez Oświęcim. La scurt timp au sosit și voluntari, majoritatea de la Crucea Roșie din Polonia.
În 1947, complexul a fost transformat în muzeu de autoritățile poloneze. În 1979, UNESCO a declarat lagărele de la Auschwitz ca parte a moștenirii culturale universale a omenirii.
Lagărul de la Auschwitz este un lagăr de exterminare. Este doar o problemă de timp când le sună tuturor ceasul morții– Dr. Nyiszli Miklos, Am fost medic la Auschwitz