Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat într-un interviu că l-a invitat pe Vladimir Putin la un dialog pentru a găsi o soluţie diplomatică la conflictul din estul Europei. Președintele turc a precizat că așteaptă un răspuns din partea Moscovei, afirmând că Rusia trebuie ascultată.
De asemenea, Erdogan a vorbit și despre o posibilă invazie rusească în Ucraina, acesta precizând că un astfel de pas nu „va fi un act înțelept pentru Rusia.”
„Sper că Rusia nu va apela la un atac armat sau nu va ocupa Ucraina. Un astfel de pas nu va fi un act înțelept pentru Rusia sau regiune. Este nevoie de un dialog în care Rusia să fie ascultată și care să elimine preocupările rezonabile de securitate ale acestora”, a spus Recep Erdogan, potrivit Digi24.
Mii de militari ruși au fost trimiși la granițele Ucrainei
Totodată, președintele turc a mai precizat că dacă Vladimir Putin decide să atace Ucraina, Turcia va face ceea ce „este necesar ca membră NATO.”
„Repet că suntem gata să facem tot ce este necesar și le-am transmis aceste mesaje președintelui Putin și președintelui Volodimr Zelenski. Cred că ambele țări sunt conștiente de sinceritatea și buna intenție a Turciei”, a declarat Recep Erdogan.
Reamintim că Turcia are legături bune atât cu Ucraina, cât și cu Rusia. Cu toate acestea, Erdogan s-a opus politicilor Moscovei din Siria și Libia, precum și anexării Peninsulei Crimeea din 2014.
Joe Biden, președintele Statelor Unite, a anunțat că 8.500 de militari americani au fost plasați în alertă pentru o posibilă mobilizare în estul Europei, în condițiile în care Rusia a comasat peste 120.000 de soldați la granițele Ucrainei.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a precizat că Alianța a trimis propunerile scrise pentru Rusia, în paralel cu Statele Unite. De asemenea, acesta a mai declarat că Alianța Nord-Atlantică este pregătită să discute cu Rusia privind securitatea europeană.
„Suntem pregătiți să ascultăm îngrijorările Rusiei și să ne angajăm într-o conversație reală despre cum să menținem și să întărim principiile fundamentale ale securității europene la care ne-am înscris cu toții, începând cu Acordurile de la Helsinki. Aceasta include dreptul ca fiecare națiune să aleagă propriile condiții de securitate”, a declarat secretarul general al NATO, relatează sursa citată.