Tăierea ilegală a copacilor se va pedepsi cu închisoare de la 1 la 5 ani – așa sună un proiect de lege inițiat de 14 parlamentari din grupurile PSD, printre care Graţiela Gavrilescu, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Şerban Nicolae, Radu Oprea și având ca scop „stoparea defrișărilor ilegale și a furtului de de masă lemnoasă din fondul forestier național şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier naţional”.
Inițiativa este binevenită, în condițiile în care defrișarea ilegală a pădurilor din România a ajuns subiect de îngrijorare inclusiv pentru Comisia Europeană. La începutul acestei luni CE a trimis României un avertisment dur și un termen de o lună pentru a rezolva problema defrișărilor masive. În caz contrar, riscă să ajungă în faţa Curţii Europene de Justiţie şi să suporte amenzi de sute de mii de euro pe zi.
Inițiativa actuală prevede modificarea Codului Penal, Codul silvic şi Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, prin introducerea unui nou alineat în articolul 228 al Codului penal, în sensul că se vor considera bunuri mobile şi „arborii doborâţi sau rupţi de fenomene naturale, tăiaţi ori scoşi din rădăcini, puieţii sau lăstarii care au fost tăiaţi ori scoşi din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecţie, din terenuri degradate care au fost ameliorate prin lucrări de împădurire şi din vegetaţia forestieră din afara fondului forestier national”.
La articolul 229 al Codului penal se introduce un nou alineat care prevede că furtul săvârşit „prin tăierea sau scoaterea din rădăcini a arborilor, puieţilor sau lăstarilor din fondul forestier naţional şi din vegetaţia forestieră din afara acestuia se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani”.
În plus, proiectul mai prevede abrogarea articolului 109 din Legea nr. 46/2008 – Codul silvic şi a literei b) a alineatului (1) a articolului 8 a Legii nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, care se referă la faptul că pedeapsa cu închisoarea este aplicată dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puţin 5 ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă.
Nu se știe dacă noile pedepse vor speria, musai, micii hoți de lemne sau dacă vor provoca cea mai mică urmă de îngrijorare în rândul marilor „defrișatori” ilegali, dar măcar e ceva mai mult decât nimic în lupta împotriva dispariției totale a pădurilor din România.
Citește și: P.U.Z. Coordonator Sector 1,4 și 6, măsuri cu impact direct asupra calității vieții