Se știe că femeia, într-o căsnicie, nu este doar soție. E și mamă, profesor, asistentă, menajeră, bucătăreasă. Uneori și antrenor sau psiholog. Însă niciuna dintre aceste „meserii” nu este remunerate, chiar dacă „super-femeia” poate fi apreciată de cei ai casei, mai mult sau mai puțin.
Deranjată de lipsa de apreciere din timpul mariajului, o femeie din Portugalia a cerut în instanță ca toate eforturile sale să îi fie recompensate. Suma, una deloc de neglijat, 240.000 de euro.
Instanța a considerat totuși că suma este cam mare și a redus la 60.782 de euro, sumă pe care fostul soț al femeii trebuie să o achite, drept despăgubire pentru activităţile casnice pe care ea le-a desfăşurat timp de aproape 30 de ani, timp în care au fost căsătoriți.
Tribunalul Superior de Justiţie al Portugaliei (STJ) a susţinut în sentința dată că atunci când activitatea casnică este desfăşurată „exclusiv sau esenţial” de către o singură persoană rezultă „o sărăcire reală a acesteia”, în timp ce membrul familiei eliberat de sarcini se îmbogăţeşte, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
Obligație naturală sau nu
Tribunalul din localitatea Barcelos, prima instanță, a fost cea care a solicitat reducerea despăgubirii, întrucât într-o căsnicie acestea sunt „o obligaţie naturală”.
Fostul soț a atacat sentinţa la STJ, dar în final a pierdut. Instanţa supremă a validat hotărârea celei anterioare, motivând că, „pe baza egalităţii”, activităţile casnice şi îngrijirea copiilor nu pot fi considerate „drept o obligaţie naturală”.
Activitatea casnică „are o valoare economică”, astfel că aceasta se traduce „în îmbogăţire şi economie de cheltuieli”, a mai considerat instanţa. Pentru a determina valoarea muncii casnice, ea a luat drept criteriu salariul minim în Portugalia înmulţit cu 12 luni şi cu anii de convieţuire ai acestui cuplu. Suma rezultată a fost diminuată cu o treime în contul cheltuielilor femeii pentru ea în timpul căsniciei.
Citește și: Kim Kardashian s-a hotărât să pună punct relației cu Kanye West