Controale ANPC la comercianții de mașini noi și second hand

Controalele au fost efectuate în perioada 12 februarie - 10 mai 2024 , fiind vizați 414 operatori economici

Masina
Masina sursa foto pixabay

Operatori economici specializaţi în comercializarea de autovehicule noi sau second hand au fost amendaţi cu aproximativ 1,5 milioane de lei, pentru nereguli de la prevederile legale în vigoare, informează Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), potrivit stiripesurse.ro.

Controalele au fost efectuate în perioada 12 februarie – 10 mai 2024 şi au vizat 414 operatori economici. 321 au înregistrat abateri, fiind aplicate 293 de amenzi contravenţionale, în valoare de aproximativ 1,5 milioane lei, 202 avertismente.

De asemenea, s-a decis oprirea temporară de la comercializare, pentru remedierea deficienţelor de etichetare, a 117 autovehicule. Cele mai importante abateri de la legislaţie întâlnite în timpul acţiunilor de control la companiile care comercializau autovehicule noi au fost: lipsa principalelor caracteristici înscrise pe eticheta de produs: denumire produs, caracteristici tehnice, consum; lipsa meniului autoturismelor scris în limba română; lipsa posibilităţii selectării, respectiv configurării, în limba română, a volumului; lipsa afişării preţului exprimat în lei al autovehiculelor sau afişarea acestuia în euro, fără a fi menţionat cursul valutar; lipsa menţiunilor diferenţelor de preţ în funcţie de culoarea autovehiculului; punerea la dispoziţie a unor certificate de garanţie fără a avea menţionate elemente obligatorii conform legii; neconformităţi în redactarea contractelor de vânzare-cumpărare.

De asemenea, a fost constatată lipsa afişării consumului mediu de carburanţi sau a tipului acestuia, respectiv lipsa informării cu privire la durata acumulatorului sau la autonomie pentru autoturismele electrice, dar şi nerespectarea regimului promoţiilor.

În cazul comercializării autovehiculelor second hand, pe lista neregulilor s-au aflat lipsa avizelor sau autorizaţiilor de funcţionare; lipsa etichetelor privind informaţiile obligatorii, a ţării de provenienţă, a listei proprietarilor, lipsa înmatriculării şi lipsă istoric daune; lipsa afişării preţului exprimat în lei al autovehiculelor sau afişarea acestuia în euro, fără a fi menţionat cursul valutar; punerea la dispoziţie a unor certificate de garanţie neconforme.

Elevii susțin examenul de Matematică la Evaluarea Națională 2024