Se fac analize, se calculează și se numără hotelurile rămase deschise, dar nelocuite. Nevizitate. Nu este vorba doar de București, este vorba de tot turismul românesc și de lupta cu virusul. Hotelierii încearcă să găsească soluții și iau măsuri pentru a reduce riscul de infectare cu coronavirus. Hotelurile își așteaptă turiștii, doar că turiștii se tem să mai fie turiști. Cel puțin în 2020.
Monica Șendrea, reprezentanta unui lanț hotelier: “Camera este lăsată 24 de ore neatinsă, după care housekeepingul intră şi o curăță. Nu se scutură lenjeria, sunt proceduri implementate. Avem chiar şi un ambasador care se ocupă de verificarea şi respectarea măsurilor de siguranţă şi prevenţie. La plecare, clienţii îşi pot lăsa cheile în această cutie, pentru a limita interacţiunea.”
Mai mult decât atât: hotelul a obţinut chiar o certificare, printr-un amplu proces de audit. Și asta pentru că oaspeţii să ştie că sunt în siguranţă. Pentru că siguranța contează, chit că trăim vremuri normale sau ne luptăm cu virusul. Cu toate acestea, gradul de ocupare este de numai 15%.
Monica Șendrea, reprezentanta lanțului hotelier, insistă: ”Înainte eram hotel care primea oaspeţi business, cam 80%. Ne bazăm acum pe piaţa locală, pe oaspeţii de pe piaţa domestică. Am tot făcut oferte, acceptăm vouchere de vacanţă, am scos o grămadă de oferte în această perioadă, de long stay, de birou virtual, se poate lucra de la noi.”
Cel mai vizitat oraș din România este, totuși, Bucureștiul. Cu toate acestea, capitala a pierdut în această perioadă 70% din numărul de turişti. Că e vorba de afaceri sau simple vizite, relaxare, întâlniri cu prietenii sau contracte semnate, statisticile nu arată grozav.
În primele 5 luni ale anului 2020, în București au călcat au fost doar 300.000 de turiști. Și, dacă este să comparăm cu anul 2019, remarcăm că sunt de două ori şi jumătate mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Călin Ilie, președintele federației hoteliere din România: “La finalul lunii iunie, un oraş precum Bucureştiul era la 10% grad de ocupare, Timişoara undeva la 13% în iunie, Clujul tot aşa în jur de 10%. Cu aceste cifre nu poţi să acoperi nici măcar costurile.
Ne-am axat toate măsurile de redeschidere a turismului, pentru turismul estival şi am uitat de această parte extrem de importantă a turismului de tranzit, cultural, urban care din păcate uitaţi, nu funcţionează.”
Citește și: Ioan Băsea și agenția de turism fără încasări din februarie