Smartphone-urile ar trebui interzise în școli pentru a elimina o sursă importantă de întreruperi în timpul cursurilor, pentru a îmbunătăți procesul de învățare și pentru a-i proteja pe copii de hărțuire în mediul online, potrivit unui raport ONU, potrivit digi24.ro.
UNESCO, agenția ONU pentru educație, știință și cultură, a spus că sunt dovezi care demonstrează că folosirea excesivă a telefoanelor mobile contribuie la o performanță școlară redusă, timpul îndelungat petrecut în fața ecranului având un efect negativ asupra stabilității emoționale a copiilor.
Recomandarea privind interzicerea folosirii smartphone-urilor în școli trimite un mesaj clar despre faptul că tehnologia digitală în ansamblul ei, inclusiv inteligența artificială, ar trebui să fie mereu subordonată unei „viziuni centrate pe om” în educație și nu ar trebui niciodată să înlocuiască interacțiunea față în față cu profesorii, potrivit UNESCO. „Nu orice schimbare înseamnă progres. Doar pentru că ceva poate fi realizat nu înseamnă și că ar trebui făcut”, se specifică în raportul ONU. Unesco le cere politicienilor ca, într-o lume în care o parte tot mai mare a educației se mută în mediul online, să nu neglijeze „dimensiunea socială” a educației unde elevii învață în prezența fizică a profesorilor.
„Interacțiunile online nu sunt un substitut pentru interacțiunea umană.”
„Revoluția digitală are un potențial incomensurabil, dar, la fel cum au fost emise avertizări despre cum ar trebui reglementate în societate, o atenție asemănătoare ar trebui acordată felului în care este folosită în educație”, a spus directorul general al Unesco, Audrey Azoulay. Raportul menționează efectul pozitiv pe care cursurile online l-au avut în timpul pandemiei de Covid-19, dar precizează că milioane de elevi din regiuni defavorizate nu au putut beneficia de pe urma lor din cauză că nu au acces la internet. Unesco estimează că una din șase țări la nivel mondial a interzis telefoanele inteligente în școli, prin lege sau îndrumare. Printre acestea se numără și Franța, care le-a interzis în 2018, și Olanda, care va introduce restricții începând din 2024.
Apa Mării Mediterane fierbe la suprafață din cauza caniculei