Zeci de incendii de vegetație în Mehedinți

Pompierii încearcă de zile întregi să le lichideze

Pompieri
Pompieri

Pompierii din Mehedinți se luptă de câteva zile să lichideze zecile de incendii de vegetație izbucnite în județ. Într-o zonă greu accesibilă, focul scăpat de sub control a semănat teroare printre localnici, potrivit ziare.com.

Flăcările au ajuns aproape de case, un elicopter fiind chemat în ajutor pentru a stinge focarele

Incendiul, care a izbucnit sâmbătă, s-a extins rapid, flăcările avansând kilometri întregi. Din cauza terenului accidentat și a vântului puternic, intervenția pompierilor a fost dificilă. Oamenii din satul Cireșu au fost nevoiți să ceară disperați ajutor. „S-a extins, n-a durat o jumătate de oră și a ieșit acolo sus, dar a și bătut vântul puternic.”, a declarat un localnic. Pentru a lichida incendiul, un elicopter a fost trimis luni în zonă, transportând zeci de tone de apă. Cu toate eforturile depuse, pericolul rămâne uriaș, iar patru localnici, toți trecuți de 70 de ani, au fost evacuați după ce flăcările au ajuns până în curțile lor. Din fericire, casele nu au fost afectate. O localnică, înfricoșată, a povestit: „E rău, mă speriai, crezui că e sfârșitul lumii, nu mai am unde sta, arde casa, arde tot.”.

Primarul comunei Cireșu, Doru Țârlui, a descris situația dramatică

„Chiar în preajma casei rămase nears. Aici fu o luptă mare ca să te ții la flăcări și să poți salva casa celor doi bătrâni.”, a spus edilul. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Mehedinți a mobilizat toate efectivele disponibile, inclusiv angajați aflați în timpul liber, pentru a face față zecilor de incendii din județ. De asemenea, a fost solicitat sprijin din Dolj și Gorj, deși și în aceste județe situația este critică, cu hectare întregi înghițite de foc.

Cele 35 de intervenții pentru stingerea incendiilor izbucnite la vegetație uscată s-au manifestat pe raza localităților Balota, Prunișor, Isverna, Iovăț, Căzănești, Matorăț, Orșova, Pătulele, Corcova, Stângăceaua, Livezile, Punghina, Pădina, Breznița de Ocol, Cujmir, Butoiești, Dîrvari, Godeanu, Strehaia, Șimian, Moisești, Gruia, Lupșa de Sus, Schitul de Sus, Vânjuleț, Vrata, Cordun, Voloiac, Vlădaia, Greci și Cerneți, suprafața afectată fiind de peste 230 de hectare de teren.

Circulație oprită în localitatea Blejoi