Scurgerile bruște și inexplicabile de gaze depistate la gazoductele rusești, Nord Stream 1 și 2, care au agitat marți Marea Baltică, au provocat investigații din partea țărilor europene.
Conform Reuters, oficiali danezi, germani și polonezi au semnalat că posibilitatea ca aceste scurgeri suspecte, identificate la două gazoducte rusești din Marea Baltică, să fie rezultatul unui sabotaj nu este exclusă.
Scurgerile de la cele două gazoducte, un atac rusesc menit să destabilizeze Europa?
Gazoductele Nord Stream, pentru care Rusia și partenerii europeni au cheltuit miliarde de dolari pentru a le construi, au ca scop principal transportarea de gaze naturale din Rusia către Europa.
Două dintre scurgeri au avut loc în apropierea conductei duble Nord Stream 1, la nord-est de insula daneză Bornholm, iar o scurgere a fost raportată în apropierea conductei Nord Stream 2, în largul coastei de sud-est a insulei, potrivit Autorității Maritime Daneze.
Toate aceste constatări au determinat Danemarca să restricționeze transportul maritim și să impună o mică zonă de interdicție aeriană.
Deși nu a fost furnizată nici o informație oficială cu privire la o posibilă cauză a avariilor, mai mulți oficiali de rang înalt suspectează cu tărie un posibil sabotaj.
Un oficial ucrainean a spus că este vorba despre un atac rusesc pentru a destabiliza Europa, însă n-a prezentat dovezi care să-i susțină teoria.
Rusia, care a redus livrările de gaze către Europa după ce Occidentul a impus sancțiuni din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, a declarat, la rândul său, că sabotajul este o posibilitate și că incidentul a subminat securitatea energetică a continentului.
Suedia și Danemarca au avertizat navele să evite zona
Seismologii din Danemarca și Suedia au înregistrat luni explozii puternice în zonele în care au avut loc scurgerile, motiv pentru care autoritățile daneze au cerut navelor să nu se apropie de Bornholm pe o rază de cinci mile marine, după scurgerea de la Nord Stream 2.
Conform spuselor forțelor armate, cea mai mare scurgere de gaz a provocat o perturbare la suprafață cu un diametru de peste 1 km.
Conducta Nord Stream 2 nu a intrat încă în exploatare comercială, Germania renunțând la intenția sa de a o folosi pentru a furniza gaze cu doar câteva zile înainte ca Rusia să trimită trupe armate în Ucraina.