Senatorul PSD, Alfred Laurențiu Mihai, a condamnat, în decursul zilei de azi, blocarea de către PNL, AUR și USR a unui proiect strategic care viza menținerea în funcțiune a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea.
„Conform OUG 108/2022, CET Paroșeni și minele Lupeni și Lonea, urmează să fie închise.
Deși PSD a depus amendamente pentru menținerea în funcțiune a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea care deservesc acest complex energetic, membrii PNL, AUR și USR din Comisia economică și Comisia pentru energie, au votat respingerea acestor amendamente.
Sincer NU ne așteptam ca membrii PNL, AUR și USR din cele două comisii să voteze respingerea acestor amendamente”, a spus acesta în mediul online.
Conform mediafax, Toma Petcu, deputat PNL, a reacționat imediat și a respins acuzațiile privind închiderea Complexului Energetic Paroșeni și a minelor Lonea, respectiv Lupeni.
Se spun foarte multe neadevăruri despre închiderea acestor mine
Omul politic a ținut să specifice, în plen, că minele de cărbune Lupeni și Lonea vor rămâne funcționale încă patru ani.
Ba mai mult, acestea ar face parte din programul european discutat şi negociat cu Comisia Europeană, care urmărește închiderea minelor prin ecologizare şi punere în siguranţă.
„În primul rând, haideţi să lămurim câteva lucruri, pentru că şi în Comisie astăzi şi astăzi de la tribună se spun foarte multe neadevăruri şi primul mare neadevăr este acela că aceste mine se închid”, a ținut să precizeze deputatul PNL, pentru început.
„Avem termen de închidere 4 ani de zile, în această perioadă, oricând, Ministerul Energiei, Guvernul României şi Parlamentul, în ultimă instanţă, dacă constată că situaţia energetică actuală excepţională continuă, putem să mergem la nivelul Comisiei Europene şi să renegociem acest program de închidere, această perioadă de închidere.
Mai trebuie spus, cu multă asumare şi să spunem adevărul, că ceea ce scoatem de acolo, cărbunele pe care îl scoatem de acolo nu este cel mai eficient, nu este cel mai productiv, nu este cel mai bun cărbune pe care putem să-l folosim şi dacă, astăzi, din patru mine nu scoatem decât pentru două zile, vă asigur că indiferent de echipamentele de care vorbeşte domnul Zamfir, vă asigur că în continuare lucrurile vor merge tot în sensul acesta”, a mai adăugat acesta.
350 de mineri din Valea Jiului ar urma să fie disponibilizați la începutul lunii viitoare
Trebuie amintit totodată că, începând cu 1 octombrie al acestui an, 350 de ortaci, angajaţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), vor fi disponibilizați colectiv.
Minerii care și-au exprimat intenția de a pleca din sistem ar urma să beneficieze de sume compensatorii în valoare de 10.000 de euro, dar și de venituri de completare şi vechime în muncă.