Alertă privitoare la o posibilă poluare pe râul Bicaz

Locuitorii din trei comune au fost avertizați să nu folosească apa

Riul Bicaz
Riul Bicaz sursa foto wikipedia

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ a anunţat o posibilă contaminare a râului Bicaz, după ce mai mulţi peşti au murit și au fost observaţi plutind pe apă, potrivit digi24.ro.

Un mesaj RO-Alert a fost transmis locuitorilor din mai multe comune, prin care aceștia au fost anunțați să evite folosirea apei, până la obținerea rezultatelor analizelor de laborator.

Situația peștilor morți pe râul Bicaz a fost raportată în jurul orei 13:00, pompierii fiind informați că în comuna Bicaz Chei au fost observate semne de poluare. Ulterior, ISU Neamţ a mobilizat echipe de intervenție de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Bicaz Chei și Detașamentul de pompieri Piatra-Neamț, împreună cu alte instituţii responsabile, pentru gestionarea incidentului.

Totodată, a fost trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din comunele Bicaz Chei, Bicazu Ardelean și Tașca

„Până la obținerea rezultatelor calității apei, evitați utilizarea acesteia pentru uz casnic sau animale”, scria în mesajul RO-Alert. Alerta privind posibila poluare de pe râul Bicaz iese la iveală la scurt timp după ce Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a spus că a văzut „zeci, dacă nu sute, de depozite ilegale, fie de deşeuri din construcţii şi demolări”, când a survolat digurile de apărare ale Dunării.

Zeci de cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile