Parlamentarii AUR au provocat scandal la Comisia de sănătate, respectiv cea juridică, unde se dezbătea introducerea certificatului verde în sistemul public. În ciuda vociferărilor, dar și a îmbrâncelilor, trasmise live, pe social media, așa cum recurg cei de la AUR, comisiile reunite juridică și de sănătate au acordat, marți, cu majoritate de voturi, un raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativă. După ce va trece și de plecul Senatului, proiectul va merge la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
„Suntem în Senatul României, unde vor să introducă nestatutar, împotriva legilor, la vot certificatul verde, adică și obligativitatea vaccinării sau test din banii proprii pentru personalul medical, pentru cadrele didactice”, a transmis live George Simion, aflat în fruntea tuturor parlamentarilor AUR. „Românii trebuie să știe ce se întâmplă!”, a adăugat el, înainte de a intra în comisia de sănătate. După ce au întrerupt discuțiile din această comisie, delegația AUR s-a mutat apoi la cea juridică, unde a întâmpinat o oarecare rezistență. Senatorul PNL Daniel Fenechiu a încercat să apere intrarea în sală cu propriul trup: „George, îți spun românește: nu poți să intri!”. Nu a contat ce a zis Fenechiu, căci Simion a forțat intrarea în sală.
După întrerupere, ședinţa din comisiile reunite a fost reluată, la ea participând fizic senatori PNL, USR şi UDMR. De asemenea, AUR a participat la şedinţa comună a celor două comisii cu un grup de deputaţi şi senatori.
Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).
Proiectul de act normativ prevede că personalul în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.
Citește și: Lui Simion îi e frică de pașaportul de vaccinare, iar nouă ar trebui să ne fie frică de oameni ca Simion