Comisia Europeană a propus norme mai stricte privind poluanții din aerul înconjurător, din apele de suprafață și din cele subterane și privind tratarea apelor urbane reziduale, din cauza impactului poluării asupra sănătății publice. Comisia propune ca valoarea-limită anuală pentru principalul poluant, particulele fine în suspensie (PM2,5), să fie redusă cu mai bine de jumătate, potrivit g4media.ro.

 Potrivit comisiei, doar poluarea atmosferică este responsabilă pentru aproape 300 000 de morți premature anual în Europa.

Comisia propune atât reducerea nivelurilor permise de poluanți, cât și îmbunătățirea punerii în aplicare. Propunerile au ca scop atingerea țintelor din Pactul Verde european (Green Deal, politică de mediu lansată de Ursula von der Leyen) de a reduce la zero poluarea, respectiv de a avea un mediu fără substanțe poluante nocive până în 2050. Propunerile răspund unor cereri specifice formulate în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Comisia Europeană propune ca persoanele care au probleme de sănătate din cauza poluării aerului vor avea drept la compensații în cazul încălcării normelor UE privind calitatea aerului.

Aceste persoane vor avea dreptul să fie reprezentate de organizații neguvernamentale prin acțiuni colective prin care să li se acorde compensații pentru prejudiciile cauzate. 

Comisia susține că beneficiile brute sunt estimate între 42 și 121 de miliarde EUR în 2030, dar costurile la mai puțin de 6 miliarde EUR pe an. Obligațiile de tratare a apei vor fi extinse și la orașele mai mici, cu 1 000 de locuitori (față de 2 000 de locuitori cum se prevede în normele actuale). Pentru a face față mai bine ploilor abundente, care au devenit mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice, este necesar să se elaboreze planuri integrate de gestionare a apei în orașele mai mari. Pe baza experienței dobândite cu ocazia pandemiei de COVID-19, Comisia propune monitorizarea sistematică a apelor reziduale în vederea depistării a diverși viruși, printre care CoV-SARS-19, și a rezistenței la antimicrobiene.

Țările UE vor trebui să asigure accesul la instalații sanitare pentru toți, în special pentru grupurile vulnerabile și marginalizate. Propunerile Comisiei Europene vor fi examinate de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare. Odată adoptate, acestea vor intra în vigoare treptat, cu obiective diferite pentru 2030, 2040 și 2050. Acest lucru va permite industriei și autorităților să aibă suficient timp pentru a se adapta și a face investițiile necesare acolo unde este necesar.

Femeile de culoare au un risc mai mare de a dezvolta cancer mamar