Oamenii de știință au găsit un mod de a reduce impactul pe care îl au miliardele de măști folosite, zi de zi, de la începutul pandemiei, prin utilizarea în asfaltarea drumurilor transmite Euronews. Se estimează că 6,8 miliarde de măști de unică folosință sunt folosite în întreaga lume, ca apoi să ajungă în depozitele de deșeuri sau pentru a polua oceanele.
Potrivit unui studiu al Intitutului Tehnologic Royal Melbourne (Australia), a fost găsită o metodă de reciclare a măștilor, astfel că până la 3 milioane de măști pot fi utilizate prin încorporarea în materialele de construcție necesare pentru asfaltarea unui kilometru de drum, cu două benzi de circulație. Prin această metodă pot fi reciclate în mod inteligent până la 93 de tone de deșeuri.
„Acest studiu inițial a analizat fezabilitatea reciclării măștilor faciale de unică folosință pe drumuri și am fost încântați să constatăm că nu numai că funcționează, dar oferă și beneficii reale de inginerie”, spune autorul Dr. Mohammad Saberian.
Totodată, s- a constatat că un amestec de 1% măști sanitare și 99% moloz de construcție prelucrat ar fi un amestec optim, care asigură un strat durabil pentru drumuri, îndeplinind toate cerințele din punct de vedere tehnic.
Nu există riscuri pentru sănătate
În timp ce măștile folosite pentru experiment erau neutilizate, alte cercetări au investigat metode eficiente pentru dezinfectarea și sterilizarea măștilor uzate. S-a constatat că 99,9% din viruși pot fi distruși după ce măștile sunt pulverizate cu o soluție antiseptică înainte de iradierea cu microunde.
Se fac cercetări ample pentru folosirea și la construcțiile civile
Conducătorul echipei de cercetare, prof. Jie Li a declarat că se concentrează și pe reciclarea și folosirea acestor deșeuri pentru construcțiile civile, prin folosirea lor ca material agregat în fabricarea betonului. „Știm că dacă aceste măști sunt eliminate în mod corespunzător, ar ajunge la depozitul de deșeuri sau vor fi eliminate”, a spus Jie Li. „Pandemia COVID-19 nu numai că a creat o criză economică și de sănătate globală, dar a avut și efecte dramatice asupra mediului. Dacă putem aduce gândirea economiei circulare la această problemă masivă a deșeurilor, putem dezvolta soluțiile inteligente și durabile de care avem nevoie.”, a concluzionat cercetătorul.
Chiar și cu aceste soluții inovatoare, mai avem mult de lucru la partea de educație a maselor, după numărul foarte mari de măști, aruncate haotic pe străzi, trotuare sau gardurile vii de pe marginea acestora.
Citește și: 2021: Cărți aruncate într-un container de gunoi și trimise la topit