De cele mai multe ori, sunt de acord cu Lucian Mîndruță. Îmi place și-l stimez. De data asta însă, postarea lui mi-a lăsat un gust amar.

”Un medic din Rădăuți și-a luat concediu medical: unul medical și altul de creșterea copilulul. Fix acum.

În altă parte, polițiștii sunt indignați că șefii le-au spus să iasă la treaba și fără măști, dacă n-au.

În alte părți am citit de medici care și-au descoperit brusc sinuzite. Alții care vor să demisioneze, căci nu au echipamente de protecție. Acum două zile am văzut cadre medicale care demonstrau în față Salvării, refuzând accesul unei gravide cu Covid.

Am sentimentul că sunt două virusuri pe piață: unul de pneumonie. Altul de egoism.

Am să va dau o veste, dragilor în uniformă și în halat alb.

Și o fac cu aprobarea soției mele, cadru medical, care de luni începe o tură lungă de o săptămâna – posibil infecțioasă.

Deci…

Jurământul pe care l-ați făcut, față de pacient sau față de România nu are asterisc!

Nu zice acolo, dragi agenți supărați „voi apară ordinea publică doar în condițiile în care mie nu mi se poate întâmplă nimic!”.

Nu scrie nicăieri în jurământul lui Hipocrat „am să fac tratez pacienții DOAR dacă eu sunt complet la adăpost de boală lor!”

Când ați intrat în meseriile astea ați știut că ele sunt VOCAȚIONALE, nu? Că presupun sacrificii, nu? Că ele cer de la voi un caracter atât de puternic încât VOI sunteți pe locul DOI, după cei cărora le apărați liniștea și le îngrijiți sănătatea?

Ce-ar fi să facă și Armata la fel în caz de război? Căci este un război!

Ce-ar fi fost că soldații noștri să întrebe, la Mărășești:

„Domnule General Averescu, e riscant? Are și inamicul gloanțe? Că noi nu ne băgăm dacă e așa!”

În Italia au murit până acum 20 de medici, paramedici și cadre de pompieri / salvatori.

Au murit, nu c-au vrut ei. Că asta era datoria lor.

Unii aveau protecție, alții nu… pe unii nu i-a ajutat…

E un virus cumplit. E o molima care ucide peste medie. Și da, e un risc pentru cadrele medicale și pentru oricine intră în contract cu virusul.

Asta însă nu înseamnă că datoria e mai mică sau opțională.

Așa că va invit să v-o faceți, cum ați jurat.

Să n-o lăsați pe nevasta-mea singură, cum unii ați făcut deja!

Datoria, în meseria voastră, înseamnă și riscul.

Să vi-l asumați e o chestiune de onoare și de caracter.

Acum se vede, cu adevărat, cine are masca pe suflet și cine pe figura!”

Da, așa e. Nici polițiștii, nici medicii nu au intrat într-un job care să le ofere derogare de la regulă, atunci când se-mpute treaba.

Da, ar trebui să fie în prima linie, să ne apere și să ne vindece, indiferent de riscuri.

Dar indignarea asta n-ar trebui îndreptată împotriva lor. Că nu ei au ales să nu aibă echipament de protecție. Nu ei ales să lupte cu mâinile goale. Când au depus jurământul, nu pentru asta au semnat. Au depus un jurământ, cu bună-credință că statul îi va ajuta să-și ducă la îndeplinire misiunile. Și că-i va proteja. Că de asta plătim, și noi, și ei, taxe și impozite. Ca să ne simțim în siguranță, indiferent de slujba pe care o avem.

Indignarea, domnule Lucian Mîndruță, nu cred că ar trebui să fie pe cei care nu ar refuza să-și facă datoria, dacă ar avea tot ce le trebuie. Pentru că, dacă se-mbolnăvesc medicii și polițiștii, ne îmbolnăvim cu toții. Indignarea ar trebui să fie pe cei care ar fi trebuit să se asigure că au toate cele necesare desfășurării activității. Pe toată clasa politică.

Și, ca formator de opinie, nu cred că e cinstit să mai stârniți un val de ură pe 2 categorii deja prea mult hulite, din cauza unor specimene (că-s multe sau prea multe, n-avem de unde ști, dar clar nu-s toți) care au luat sau au cerut șpagă. Deja se discută peste tot despre cum acum refuză să trateze/să protejeze, da` când erau cu mâna-n buzunarul cetățeanului, nu le păsa.

Repet: unii dintre ei, nu toti.

Repet: deja mulți îi urăsc pe toți, la grămadă, chiar dacă mulți dintre ei n-au făcut nimic rău, toată viața lor. Și-acum încearcă, în continuare, să salveze vieți.

Folosiți-vă indignarea și puterea de convingere pentru a arăta adevărații vinovați. De ce au ajuns medici și polițiști fără echipamente de protecție? De ce nu avem dezinfectanți, și aparatură, și îndeajuns de multe cadre medicale în țară? De ce orice ne ia mereu pe nepregătite?

Haideți să vedem adevărații vinovați, să-i facem, măcar acum, să-și facă datoria, și-atunci și medicii, și polițiștii își vor face, până la ultimul, datoria. Cu sentimentul că statul pe care trebuie să-l protejeze, îi protejează, la rândul lui.

Citește și: Florentina Golea, despre medicii din România: eroi sau carne de tun?

#News