De la 1 aprilie vor intra în vigoare noi reguli de facturare a consumului de curent și gaze pentru consumatorii casnici finali, facturile pentru curent și gaze fiind schimbate. Noile facturi vor conține date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului, data de încetare a contractului, perioada de facturare, cantitatea totală de energie electrică facturată, preţul final facturat, valoarea totală de plată și data scadentă a plăţii, potrivit romaniatv.net.
Potrivit lui Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE, orice client care contestă factura sau solicită informații suplimentare cu privire la factură, indiferent dacă vorbim despre valoare, de preț unitar sau cantitate sau alte elemente ale facturii, are dreptul să primească răspuns de la furnizor la această solicitare în 15 zile lucrătoare și până când nu primește acest răspuns de la furnizor obligațiile de plată sunt suspendate.
”De la 1 aprilie intră în vigoare acele două regulamente pentru furnizarea energiei și a gazelor naturale, care au prevederi similare. Ambele au un model de factură simplificat, cel puțin prima pagină a facturii va trebui să conțină doar informațiile strict necesare pentru client.”, a explicat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.
”În momentul în care lucrurile sunt clare și se dovedește că factura a fost corectă, atunci trebuie să achite factura cu eventualele penalități, suspendate doar pe acea perioadă de 15 zile lucrătoare, timp în care furnizorul trebuie să răspundă, iar în cazul în care se dovedește că acel client a avut dreptate, furnizorul va reface factura și va corecta suma”, a mai explicat Zoltan Nagy-Bege.În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura, fără a percepe penalităţi.