Raluca Turcan se gândește la cultură și la soluții pentru timpul nostru (prea) liber. Ia în calcul deschiderea cinematografelor sau amenajarea unor spectacole în aer liber. Desigur, ar exista anumite condiții, anumite restricții și un respect reciproc, de care trebuie să ținem cont. Și, dacă ne gândim bine, ar fi o situație în care am avea cu toții de câștigat: un timp de calitate și niște artiști plătiți. Discuția sună cam așa:
”În ultimele zile am avut consultări importante cu reprezentanți ai mediului cultural, împreună cu premierul Ludovic Orban și miniștri ai guvernului PNL, Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii și Virgil Popescu, Ministrul Economiei. Am ascultat problemele specifice și am reușit să conturăm o serie de soluții pentru sprijinirea actorilor culturali din România.
Ca noutate, miniștrii Sănătății și Culturii au semnat ordinul care permite reluarea producțiilor cinematografice cu respectarea unor măsuri sanitare. Vom menține șomajul tehnic pentru angajații din activitățile culturale care vor rămâne restricționate prin decizii guvernamentale din cauza pandemiei. Vom menține forme de ajutor similare plății indemnizațiilor dedicate profesioniștilor din domeniu, dar și celor organizați în structuri juridice”, a precizat Raluca Turcan.
Ce nu am înțeles: indignarea oamenilor. Mă întorc la Facebook și la ce a declarat Turcan și nu sesizez nimic ciudat în propunerea legată de cinematografe. Sunt probleme în mediul cultural și cu, și fără coronavirus. Și, prin respectarea măsurilor sanitare, prin respectarea distanței, nu vă de ce nu ne-am putea bucura de o normalitate. Fie ea cât de mică. Și nu văd de ce nu ne-ar bucura faptul că artiștii și-ar relua activitatea:
”Vom susține un plan de sprijinire a sectorului cultural prin acordarea unor granturi pentru sectorul cultural independent. Recent, guvernul PNL a decis ca biletele de acces deja achiziționate la evenimentele culturale reprogramate rămân valabile și pot fi utilizate la data când acestea au loc. Alternativ, publicul poate opta pentru un voucher de aceeași valoare, ce va putea fi folosit pentru participarea la alte evenimente culturale ale aceluiași organizator.
Ne dorim foarte mult să reluăm activitățile din domeniul cultural, dar adevărul este că totul depinde de evoluția epidemiologică. Astfel, va fi analizată reluarea spectacolelor în aer liber cu respectarea normelor de protecție sanitară și de distanțare fizică, astfel încât să nu existe riscuri de infectare a participanților la activitățile culturale. Pregătim în permanență și alte măsuri: de exemplu, pentru reluarea activității, vom susține o parte din cheltuielile de salarizare pentru angajații care își păstrează locurile de muncă, sau le reiau, după finalizarea șomajului tehnic” a mai adăugat Raluca Turcan.
Revin la cei din comentariile de pe Facebook. Oamenii privesc foarte stângaci ideea de cultură. Și o privesc mult mai stângaci și mai suspicios pe perioada pandemiei.
Rețin că orașul meu nu a știut ce înseamnă cinematograf ani de zile. S-au semnat petiții, s-au făcut proteste, s-a insistat la primărie. Până la urmă a apărut și un cinematoraf și da, oamenii din orașul meu au fost mulțumiți.
Oamenii de pe pagina Ralucăi Turcan au idei puține, dar fixe.
Am fost curioasă să văd ce anume îi nemulțumește pe comentatori și nu am găsit nimic legat de ipohondrie. Sau de vechile idei paraoice legate de virus. Nu. Comentatorii de pe pagina Ralucăi Turcan nu s-ar teme să vadă un film. Aduc, în schimb, eternele mere pe care le bagă în coșul cu pere. La o propunere care are ca subiect cultura se discută deschiderea restaurantelor și a spa-urilor. Da, a spa-urilor. Se insistă pe spa-uri.
Și-uite-așa nu mă mai întreb de ce nu avem cultură.
Citește și: O nouă serie de relaxări de la 1 iunie. Când putem merge la mall