Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu propune ca numărul de săptămâni de cursuri, începând din toamna lui 2022, să crească, precizând că România se află la „coada clasamentului” european în ceea ce privește acest aspect. Concret, în anul școlar 2020-2021 au fost 33 de săptămâni, 17 în primul semestru, respectiv 16 în cel de-al doilea. Deși inițiase o astfel de propunere chiar pentru viitorul an școlar, aceasta a fost respinsă, fiind invocată predictibilitatea, relatează G4Media.
„Structura anului şcolar pentru anul şcolar 2021-2022 este deja stabilită. Mai departe, din toamna anului 2022, am făcut publică opinia mea, pe care o susţin: este nevoie de o creştere a duratei cursurilor. Suntem printre ultimele ţări europene din punctul de vedere al duratei cursurilor. Pierderile suferite pe durata crizei sanitare au fost foarte mari – nu numai în România, este drept – ele vor trebui să fie recuperate în timp. Pentru asta, mai mult decât oricând, este nevoie de o durată mai mare a perioadei de cursuri”, a afirmat ministrul Educaţiei, la Digi 24.
Este nevoie de predictibilitate
Vacanța de vară mai scurtă înseamnă, de altfel, o perioadă de cursuri mai lungă. „Este nevoie de acest lucru, pentru asta este nevoie însă de accept. În momentul în care am făcut propuneri pentru extinderea perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021 – 2022 acestea nu au fost acceptate. Am înțeles, e nevoie de predictibilitate, dar începând din toamna anului 2022 vom face tot posibilul, vom prezenta argumente astfel încât ele să fie acceptate de părinți, de profesori, de decidenți, pentru că noi avem nevoie de o perioadă mai mare de cursuri. Avem nevoie de timp pentru recuperarea pierderilor”, a mai spus ministrul Cîmpeanu.
În prezent conform ministrului, perioada anului şcolar durează, în România, 34 de săptămâni, fiind mai scurtă decât în multe ţări europene. Astfel, într-un ciclu de învăţământ de 12 ani, un elev din Germania învaţă cu doi ani şi jumătate mai mult decât un elev din România. De altfel, sunt țări în lume unde anul școlar începe în august sau septembrie.
Anul 2021-2022, cu o săptămână în plus
Potrivit documentului, publicat în MO, structura anului școlar 2021-2022 va avea 34 de săptămâni,începând cu 13 septembrie. Semestrul I va avea 14 săptămâni de cursuri, din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021, iar semestrul al II-lea – 20 de săptămâni, din data de 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022. În semestrul I, în perioada 25 – 31 octombrie, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele de preşcolar sunt în vacanţă. Vacanţa de iarnă este programată din data de 23 decembrie 2021 şi până pe 9 ianuarie 2022. În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie – 1 mai 2022. Programul naţional „Şcoala altfel” se va desfăşura în perioada 8 – 14 aprilie 2022. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea la începutul lunii februarie, că în viitorul an școlar semestrul al doilea va începe după vacanța de Crăciun, care va fi comasată cu actuala vacanță dintre semestre.
Elevii, nemulțumiți de structura aprobată
Consiliul Național al Elevilor susține că structura anului școlar 2021-2022 a fost aprobată fără o dezbatere publică, iar asta denotă că Ministrul Educației nu ține cont de opiniile reprezentanțiilor eleviilor din România.
„Ministerul [Educației] își asumă, practic, o fragmentare extremă a anului școlar și un dezechilibru semnificativ între semestre. Atragem atenția faptul că o astfel de măsură a fost aprobată și în timpul ministeriatului Ecaterinei Andronescu, iar, la acel moment, atât elevii, cât și părinții și profesorii s-au poziționat puternic împotriva unei astfel de inițiative”, a declarat Rareș Voicu, președintele CNE, într-un comunicat, citat de edupedu.
Citește și: Structura anului școlar 2021-2022, una dezechilibrată