Optzeci de pompieri din România cu opt autospeciale vor participa, în luna iulie, la un program de pre-poziţionare a forţelor specializate în stins incendii de pădure, pentru a consolida rezilienţa autorităţilor franceze, potrivit g4media.ro.
Programul de asistenţă este finanţat de UE, ca măsură de sprijin pentru comunităţile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuţi.
Un prim contingent, de 40 de pompieri, a plecat vineri spre Franţa. Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante. Activarea şi operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Franţei, în locaţiile stabilite de partenerii francezi.
Primul contingent – 40 de pompieri şi 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 cisternă (30.000 l), 1 autospecială de stingere cu capacitate mare (10.000 l), 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi 1 microbuz) – a început deplasarea, vineri, pe ruta Arad-Budapesta-Maribor- Ljublijana-Padova-Piacenza-Nice-Montpelier-Sainte-Marie-la-Mer.
Potrivit IGSU, suplimentarea tehnicii şi a personalului de intervenţie va fi realizată în funcţie de dinamica situaţiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităţilor franceze, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. Schimbarea efectivelor se va realiza în 16 iulie, urmând ca alţi 40 de pompieri să înlocuiască personalul. La plecarea contingentului format din pompieri salvatori în Franţa a participat reprezentantul comenzii IGSU, prim-adjunct al inspectorului general, colonel dr.ing. Constantin Florea.
Programul de asistenţă este finanţat de UE şi a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunităţile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuţi.
În vara anului 2023, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, în sprijinul autorităţilor franceze şi protecţia comunităţilor afectate. Astfel, în perioada 30 iulie – 2 septembrie 2023, un modul de intervenţie specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost dislocat în Franţa pentru susţinerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.
Român mort în vacanță, în Turcia, în timpul unei excursii pe munte