Analistul politic, Cozmin Gușă a făcut o scurtă analiză a moțiunii de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban, moțiune ce va fi votată pe 31 august. Gușă consideră că atât situația executivului, cât și a social-democraților este una foarte dificilă, în contextul actual al României, apare în postarea făcută de analist pe pagina sa de Facebook.
„Urmează 72 de ore de jocuri subterane intense, chiar cu accente disperate, al căror final va decide votul de luni de la moțiune. O să încerc o descriere a situației reale, incluzând și prezentarea succintă a consecințelor politice”, a scris Gușă.
PNL – „Corupere de parlamentari” înaintea moțiunii
„În tabăra puterii, LuCOVID uzează la maximum de mijloacele furnizate de „pixul” de prim-ministru, oferind absolut orice pentru coruperea de parlamentari din tabăra opoziției (chiar în această dimineață le-a retrasat miniștrilor săi sarcina de a racola minimum 2 parlamentari „per capita de ministru” până luni dimineața la orele 10.00, când se va face numărătoarea finală!); acțiunea lui heirupistă are însă 2 handicapuri majore.
Primul fiind reprezentat de pasivitatea explicită a lui Iohannis, care i-a retras sprijinul informal încă de vinerea trecută, când i-a fost prezentat dosarul integral al devalizărilor din pandemie operate de către gașca pestriță a lui LuCOVID, formată din afaceriști sau politicieni penali; al doilea handicap este cel reprezentat de suma semnificativă a greilor din PNL, care-au priceput că sub bagheta lui LuCOVID vor ajunge rapid într-o prăpastie fără șanse de ieșire, și-n consecință nu-i oferă niciun sprijin acum, preferând să contribuie la jocul de reconstrucție de după mazilirea actualului guvern”, a scris Cozmin Gușă.
PSD, acceptare tacită a moțiunii înainte de Congresul de săptămâna trecută
„În PSD situația e la fel de complicată: armata de câteva zeci de mii de candidați și militanți fac presiuni totale asupra noii conduceri pentru trecerea moțiunii și nu acceptă un eșec luni; au acceptat însă tacit că citirea și depunerea moțiunii înaintea Congresului a fost un gest electoral intern al noii conduceri, dar acum ei știu că eșecul la moțiune înseamnă îngroparea electorală a multor candidați pesediști, prin „dezumflarea” entuziasmului generat de reapropierea de putere, respectiv prin dispariția sponsorilor de campanie care nu vor mai contribui pentru un partid care suferă un asemenea eșec și se îndepărtează de accesul la fonduri guvernamentale.
Marea problemă a lui Ciolacu&Company este tocmai aritmetica votului, pe care-au prezentat-o ca fiind „la limită câștigătoare”, iar dacă nu vor reuși până luni să mai adune voturi peste cele 234 existente pe hârtie, vor fi priviți ca niște incompetenți ai managementului politic parlamentar; orice scuze sau plângeri penale ulterioare nu-i va ajuta la nimic, iar scorul politic al PSD va decădea exact la începutul campaniei (aș aproxima „ochiometric” o scădere bruscă de cca 25% a potențialului electoral, ceea ce va fi dărâmător!)”, apare în analiza despre liberali.
Consecințe politice conform celor două scenarii
Conform lui Gușă, dacă moțiunea nu trece, PNL „își va continua drumul fără întoarcere de decădere electorală majoră”.
În cazul în care, totuși, moțiunea va trece, „ LuCOVID și gașca lui pierd definitiv, chiar cu consecințe penale ulterioare. Va fi impus urgent un prim-ministru interimar, dar chiar de-aici apare oportunitatea unui joc rapid și eficient al unui Iohannis secondat de greii liberali pe care-i evocam mai sus.
Doi câștigători, până la Parlamentare
Indiferent de rezultatul moțiunii, cel puțin până la alegerile parlamentare, vor exista doi câștigători, consideră Gușă.
„Nimeni nu se va mai opune ca PNL și PSD, cei doi câștigători ai jocului de la moțiune, să formeze împreună după alegeri un guvern de criză, cu un prim-ministru propus de comun acord și agreat de către iohannis! Până la parlamentare…”, a concluzionat Cozmin Gușă pe pagina de Facebook.
Citește și: Ponta speră că moțiunea va trece, dacă „conservele” PSD vor dori