600 de producători sau comercianți de sucuri şi băuturi răcoritoare, controlați de ANPC

Au fost aplicate amenzi de două milioane de lei

Sucuri
sucuri sursa foto pixabay

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) aU controlat peste 600 de operatori economici care produc sau comercializează sucuri şi băuturi răcoritoare, la nivel naţional şi au fost date amenzi de două milioane de lei, potrivit g4media.ro.

Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care băuturi expirate sau ţinute în soare.

Reprezentanţii ANPC au anunţat, printr-un comunicat de presă, că la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august au făcut mai multe acţiuni de control, la nivel naţional, pentru verificarea modului de etichetare, prezentare şi publicitate a băuturilor răcoritoare, a sucurilor şi nectarurilor de fructe. Au fost controlaţi 641 operatori economici (distribuitori, magazine, staţii de benzină şi producători), la 516 dintre aceştia fiind constatate deficienţe. Comisarii ANPC au verificat o cantitate de circa 245.000 litri de băuturi răcoritoare, sucuri şi nectaruri de fructe, peste 84.000 litri dintre acestea nerespectând prevederile legale în vigoare, privind protecţia consumatorilor. În urma deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dat 416 amenzi, în valoare de două milioane de lei. De asemenea, ei au oprit definitiv de la comercializare 6.500 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri şi sucuri din fructe, în valoare de peste 42.000 lei, care erau improprii consumului uman.

”Recomand consumatorilor să acorde atenţie deosebită la ambalajul produsului, să nu cumpere sucurile sau băuturile răcoritoare al căror ambalaj este deteriorat sau deformat, să consume produsele într-un timp relativ scurt de la deschidere, conform indicaţiilor de pe etichetă, şi să refuze achiziţionarea produselor a căror dată a durabilităţii minimale este depăşită” ,a declarat preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca.

Printre neregulile găsite de comisarii ANPC au fost: comercializarea diverselor sortimente de băuturi cu ambalaje deteriorate; comercializarea unor produse cu data durabilitatii minimale depăşită; comercializarea unor produse care prezentau neconcordanţe între denumirea acestuia şi lista ingredientelor; comercializarea unor sucuri vrac fără a informa consumatorii despre aditivii, respectiv declaraţia nutriţională a acestora; comercializarea unor băuturi răcoritoare fără avertizări în ceea ce priveşte ingredientele care „pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”.

Alte probleme găsite în urma controalelor au fost: practici comerciale incorecte (utilizarea pe etichete a unor imagini de fructe, în realitate, printre ingrediente aflându-se diverse arome sau concentrate din respectivele fructe); lipsa afişării sau afişarea într-o formă ilizibilă, echivocă a preţurilor; lipsa afişării preţului pe unitatea de măsură; nerespectarea regimului promoţiilor; nerespectarea modului de indicare la raft a garanţiei reţinute în sistemul SGR pentru ambalajele reciclabile; lipsa autorizaţiei de funcţionare.

Tânăr anchetat pentru viol în vestiarul unui aqua park