Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila a explicat, marți dimineață, că dacă va exista deschidere pentru implementarea obligativității certificatului verde și pentru alte domenii decât cel sanitar, acesta va discuta și cu celelalte ministere de resort.
„Noi am făcut proiectul de lege pentru personalul medical pentru că acesta este atributul Ministerului Sănătăţii. Dacă există alte domenii în care se doreşte să se introducă această obligativitate a certificatului digital sigur vom discuta cu minişti de resort, dar nu aş vrea să mă pronunţ pe alte sisteme”, a explicat ministrul interimar al Sănătăţii.
În continuare se păstrează același discurs cu privire la vaccinare, pentru ridicarea rstricțiilor, fiind dat exemplu altor țări din Europa, unde rata de vaccinare a ajuns chiar și la 70% din rândul adulților.
Ministrul Cseke Attila a reamintit faptul că MS a pus în transparenţă decizională proiectul de lege privind obligativitatea certificatului digital UE privind COVID pentru personalul medical, pentru personalul din cadrul IGSU, pentru Inspectoratul General de Aviaţie şi pentru cel din laboratoarele medicale.
„Este o măsură necesară în această perioadă, este o măsură care se va aplica, se aplică pe perioada stării de alertă, un proiect legislativ care va fi introdus în Guvern şi cu care Guvernul se va prezenta în Parlament. Pentru personalul medical sunt trei posibilităţi. Dacă sunt vaccinaţi cu schema completă este o situaţie, cea de-a doua, dacă au trecut prin boală şi sunt în perioada între 15 şi 180 de zile de la sfârşitul bolii, respectiv dacă se testează cu teste rapide antigen sau cu test PCR, este cea de-a treia situaţie”, a transmis Cseke Attila, în această dimineață.
Potrivit acestuia, proiectul de lege prevede în cazul în care persoana respectivă nu este vaccinată şi nici nu a trecut prin boală că trebuie să prezinte conducătorului unităţii medicale, fie că vorbim de public, fie că vorbim de privat, aceste teste. Mai mult, că aceste teste se vorface pe cheltuiala proprie, statul român punând la dispoziţie, în mod gratuit, vaccinul.
Altfel, de astăzi a început vaccinarea cu cea de-a treia doză, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, iar indiferent de serurile administrate la primele două, „booster”-ul se va face cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager, Pfizer sau Moderna.
Potrivit CNCAV, doza a treia este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare; precum și persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ.
Citește și: Psihologul Daniel David explică „blocajul” campaniei de vaccinare