O cantitate de 16 kilograme de ciuperci a fost confiscată şi distrusă marți de inspectorii DSVSA Alba.
Potrivit comunicatului transmis miercuri AGERPRES, reprezentanții Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au evaluat că acestea reprezentau un risc pentru consumatori.
Ciupercile erau expuse spre vânzare în piața din Alba Iulia
„O echipă de inspectori sanitar-veterinari a efectuat marţi, 27 septembrie, împreună cu reprezentanţii poliţiei, un control în piaţa agroalimentară din Alba Iulia.
Unul dintre comercianţii aflaţi în piaţă a expus spre comercializare ciuperci fără a deţine vreun document privind provenienţa, calitatea şi conformitatea produsului.
Persoana în cauză a declarat inspectorilor DSVSA Alba că nu a existat niciun cumpărător pentru ciupercile expuse, iar întreaga cantitate adusă a pus-o la dispoziţia autorităţilor pentru a fi distrusă”, informează comunicatul.
Investigațiile ulterioare au arătat că ciupercile au fost culese din pădurea de la marginea oraşului Zlatna.
„Astfel de ciuperci nu sunt destinate consumului uman şi pot reprezenta un real pericol pentru sănătatea consumatorilor”.
Ciupercile pot fi lesne confundate, riscul de intoxicare fiind ridicat
„Amintim consumatorilor să nu cumpere ciuperci din surse neautorizate.
Consumul ciupercilor din pădure – fără a fi analizate, culese de către persoane neabilitate – sau din alte locuri necunoscute, reprezintă un risc major pentru sănătate şi poate cauza intoxicaţii acute la consumatori.
Ciupercile necomestibile se pot confunda foarte uşor cu cele comestibile, fiind recomandată achiziţionarea lor doar din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar: magazine şi depozite alimentare, supermarketuri, hipermarketuri, aprozare, ciupercării sau alte unităţi de profil”, se explică în comunicat.
De asemenea, DSVSA Alba a subliniat că aceste controale vor continua în toate pieţele din judeţ.
Precizăm că legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor autorizează comercializarea în piețe doar a produselor alimentare care fac obiectul specificat în documentul sanitar-veterinar emis de autoritatea competentă locală.
Astfel, pot fi vândute doar produse pentru care se deţine atestat de producător sau care provin din unităţi autorizate ori înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
Citește și George Clooney, declarație de dragoste inedită după opt ani de căsătorie