Școlile din Timișoara sunt, în marea lor majoritate, neîncălzite, a anunţat, miercuri, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş.
Cauza: unitățile de învățământ sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire din municipiu, care nu a dat drumul la căldură.
În județul Timiș sunt, totuși, multe școli încălzite
„În municipiul Timişoara, majoritatea unităţilor de învăţământ sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire, respectiv la Colterm, care până în prezent nu a pornit încălzirea. Deci, în Timişoara, unităţile de învăţământ sunt neîncălzite.
Sunt câteva excepţii la unităţile de învăţământ care dispun de centrale termice proprii. La acestea se adaugă unităţile de învăţământ particular care beneficiază de încălzire, în mare parte”, a explicat Aura Danielescu.
Colterm nu a început furnizarea agentului termic nici la abonaţii casnici.
Există însă școli în județul Timiș unde căldura funcționează. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean, elevii nu sunt nevoiți să învețe în frig în Brestovăţ, Pişchia, Dumbrava, Giroc, Săcălaz, Mănăştiur, Biled, Curtea, Moraviţa, Tormac şi altele.
Sunt și unităţi de învățământ care consideră că bugetul este insuficient pentru plata căldurii. Este cazul Liceului Tehnologic Jimbolia și a Şcolii Gimnaziale Jimbolia.
Probleme grave privind subiectul încălzirii sunt și la Şcoala Şandra (este debranşată de la reţeaua de gaz pentru neplata facturilor), Clubul Sportiv Lugoj (contract expirat, iar E-On nu mai vrea să semneze un nou contract cu unitatea de învăţământ), Şcoala Primară Corneşti şi Grădiniţa Corneşti (nu au aprovizionate lemne pentru încălzire).
Încălzirea școlilor din Timișoara pare să fie o problemă care se repetă
Peste 10.000 de elevi din şcolile timişorene au fost nevoiţi să facă şcoala online pe parcursul anului școlar trecut. Temperaturile din clase erau foarte scăzute, actul didactic fiind afectat.
„Voi solicita Colterm să facă o informare cu privire la motivele pentru care e frig în şcoli şi să dea drumul imediat la căldură în aceste unităţi. Dacă în urmă cu două săptămânii bolnavii stăteau în frig în spitale, iar ca urmare a presiunii exercitate acolo s-a rezolvat problema, înseamnă că se poate, dacă se vrea.
Peste 10.000 de elevi din Timişoara sunt obligaţi să facă şcoală online din cauza frigului din clase. Sunt închise din cauză că nu au căldură 19 unităţi de învăţământ (şase grădiniţe, cinci şcoli gimnaziale şi opt licee), cu un număr total de 10.568 de elevi.
Discutăm de unităţi de prestigiu, precum Liceul Economic, Liceul ‘Grigore Moisil’, Colegiul Naţional Bănăţean sau Liceul de Arte Plastice”, declara atunci prefectul Mihai Ritivoiu, potrivit AGERPRES.
Citește și 16 kg de ciuperci, confiscate și distruse în Alba Iulia