Fundația Conservation Carpathia, cel mai mare proiect de conservare a naturii din România, va beneficia de experiența de peste 50 de ani a Parcului Național Bayerischer Wald (Pădurea Bavareză). Este vorba despre un parteneriat de cooperare, încheiat între cele două entități, a declarat Conservation Carpathia. Parteneriatul a fost semnat la Finsterau, una dintre comunitățile din vecinătatea Parcului Național Bayerischer Wald, de Dr. Franz Leibl, șeful Administrației Parcului Național Bayerischer Wald și Christoph Promberger, director executiv al Fundației Conservation Carpathia, potrivit g4media.
Parcul Național Pădurile Bavareze și Fundația Conservation Carpathia au început colaborarea încă din luna aprilie, odată cu vizită de lucru a unui grup de primari din sudul Munților Făgăraș.
Prin acest parteneriat se pun bazele unui schimb intens de cunoștințe, în beneficiul ambelor organizații.
„Noi avem de învățat despre pădurile virgine, despre coexistența dintre oameni și animalele sălbatice, despre carnivorele mari”, a declarat Dr. Franz Leibl, șeful Administrației Parcului Național Bayerischer Wald.
Parcul Național Bayerischer Wald a fost înființat în 1970, având o suprafață de 24,250 ha. Impreună cu Sumava Național Park Cehia – 69.000 ha, formează cea mai mare zonă protejată din Europa. Înființarea Parcului Național a întâmpinat opoziția localnicilor, dar părerea lor s-a schimbat după ce veniturile comunităților au crescut considerabil datorită parcului.
Astăzi 85% din locuitori susțin existența parcului, gradul de acceptare a parcului crescând constant pe parcursul anilor. Accesul în parc este gratuit, acesta fiind susținut din fonduri publice, având un buget anual între 20 și 25 mil euro. Parcul este vizitat de aproximativ 1.4 milioane de turiști care generează 52 milioane de euro în economia locală, potrivit datelor studiilor realizate în 2018. În medie un turist cheltuie în zonă 78 euro/zi și optează pentru 5 nopți de cazare la hotelurile și pensiunile din regiune.