Curtea Constituțională a amânat pentru vineri atât o decizie privind validarea rezultatului turului 1 al alegerilor prezidențiale, cât și o decizie privind cererea de anulare a rezultatului alegerilor în turul 1, a anunțat oficial CCR.CCR a cerut Biroului Electoral Central (BEC) renumărarea tuturor voturilor, pe baza cererii lui Cristian Terheș, potrivit informațiilor G4Media, potrivit g4media.ro.
Decizia de renumărare a tuturor voturilor se bazează pe cererea candidatului Cristian Terheș, care a susținut că în câteva secții au existat corecturi la numărul voturilor pentru Ludovic Orban.
E vorba despre corecturi care au dus la scăderea voturilor pentru Ludovic Orban de la 35 la 1 sau de la 58 la 1, potrivit informațiilor G4Media.Curtea Constituţională a amânat pentru vineri, 29 noiembrie, decizia privind cererea de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, depuse de doi competitori electorali, Cristian Terheş şi Sebastian Popescu. Curtea Constituțională (CCR) a început joi la ora 11.00 ședința în care dezbate asupra validării rezultatului alegerilor pentru funcția de preşedinte și asupra a două cereri de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale.
Cei doi candidați care au depus cererile de anulare a primului tur sunt Cristian Terheș, candidatul Partidului Naţional Conservator Român, care a obținut 1,04% și Sebastian Constantin Popescu, candidat din partea Partidului Noua Românie, care a obținut 0,16% din totalul voturilor.
Legea pentru alegerea președintelui prevede la articolul 52 că CCR anulează alegerile doar ”în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor”. ”Confirmarea/validarea rezultatului alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”. Rezultatul alegerilor de duminica trecută a fost stabilit în urma unei fraude comise de Călin Georgescu, „prin finanţare ilegală a întregii campanii electorale, având susţinere din afara graniţelor ţării, din partea unor entităţi statale cu scopul de a destabiliza România”, acuză Sebastian Popescu, în contestația depusă la CCR.
Popescu mai spune că Georgescu a manipulat românii, prin tehnici de dezinformare care au inclus „videoclipuri și postări realizate într-un stil deliberat modest, pentru a simula autenticitatea și spontaneitatea fanilor și „rețele bine organizate de distribuire, care demonstrează o coordonare centralizată.
Aceasta este în contradicție cu declarațiile financiare oficiale și cu caracterul pretins spontan al campaniei”. La rândul său, Cristian Terheș susține că „propaganda electorală” în favoarea Elenei Lasconi a fost de natură să influențeze ordinea candidaților care s-au calificat pentru turul II, ceea ce ar putea fi un motiv pentru CCR să invalideze alegerile. Candidatul Partidului Național Conservator Român a mai invocat ieşirile publice, inclusiv live-uri pe Facebook, ale mai multor „reprezentanţi de marcă ai USR” care au îndemnat românii din America să o voteze pe Elena Lasconi. El i-a enumerat pe Cătălin Drulă şi Vlad Voiculescu şi a spus că postările acestora au avut mii de like-uri şi de distribuiri.