Un studiu dezvăluie că ingerarea a peste 45% din caloriile zilnice după ora 17:00 modifică nivelurile de glucoză, prezentând riscuri semnificative pentru sănătate. Potrivit unui studiu realizat de Universitat Oberta de Catalunya (UOC) în colaborare cu Universitatea Columbia, publicat în revista Nutrition & Diabetes, parte a grupului Nature, aportul semnificativ de calorii după ora 17:00 este asociat cu niveluri ridicate de glucoză, potrivit ziare.com.
Acest lucru poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății, indiferent de greutatea corporală sau procentul de grăsime.
„Menținerea unor niveluri ridicate de glucoză pe perioade lungi de timp poate crește riscul de diabet de tip 2, amplifica riscul cardiovascular din cauza deteriorării vaselor de sânge și intensifică inflamația cronică, ceea ce agravează daunele metabolice și cardiovasculare”, a explicat Dr. Diana Díaz Rizzolo, cercetătoare postdoctorală și membră a Facultății de Științe ale Sănătății la UOC, care a condus studiul. Până acum, se credea că principalul efect negativ al unei cine târzii era creșterea în greutate, deoarece oamenii consumâ alimente ultra-procesate seara, când hormonii ce reglează foamea și sațietatea sunt afectați.
Studiul de față demonstrează însă că momentul zilei în care sunt consumate mesele poate afecta metabolismul glucozei, indiferent de numărul total de calorii sau de greutatea corporală.
Studiul subliniază o descoperire esențială, respectiv momentul în care mâncăm este la fel de important la fel ca ce și cât mâncăm. „Deciziile legate de nutriție s-au bazat până acum pe două întrebări principale: cât mâncăm și ce alimente alegem. Cu acest studiu, începe să devină din ce în ce mai important când mâncăm,” a declarat cercetătoarea. Pe baza rezultatelor, Díaz Rizzolo recomandă să consumăm alimentele principale în timpul orelor de lumină naturală, să avem cea mai mare cantitate de calorii la micul dejun și prânz, nu la gustare sau cină, să evităm produsele ultra-procesate, fast food-ul și alimentele bogate în carbohidrați, în special seara.