Legea care prevede ca toate dispozitivele electronice vândute în Uniunea Europeană să utilizeze un singur gen de încărcător, de tip USB-C, a intrat de astăzi în vigoare, dar producătorii mai au la dispoziţie doi ani pentru implementarea directivei. Potrivit directivei, doar încărcătoarele de tip USB-C vor mai putea fi comercializate de la sfârșitul anului 2024, potrivit digi24.ro. Conform acordului, USB-C va deveni mufa standard de încărcare în UE. Printre celelalte dispozitive electronice incluse în acord se numără tabletele, e-reader-ele, camerele digitale, căştile şi boxele portabile.
Obiectivul noii legislaţii comunitare este de „a face viaţa mai uşoară consumatorilor”, dar şi de a reduce cantitatea de deşeuri tehnologice generate în UE, începând cu telefoanele mobile, tablete, cărţi electronice, camere digitale, console video şi căşti.
Actualul sistem, în care îşi împărţeau terenul USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning (exclusiv al Apple), datorită unui acord voluntar din 2009, contribuia la producerea a până la 11.000 tone pe an de reziduuri electronice, conform estimărilor Comisiei Europene. Noul act normativ îşi propune să reducă această cifră, permiţând consumatorilor să cumpere noi dispozitive electronice fără a fi nevoiţi să achiziţioneze şi un încărcător în plus (cetăţenii vor economisi până la 250 milioane euro anual) şi egalizează şi viteza pentru dispozitivele care permit încărcarea rapidă, fără a avea importanţă ce încărcător se foloseşte. La început, laptopurile nu vor fi incluse în prevederile noilor normative, dar vor trebui să le respecte în termen de cel mult trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a directivei.
„Nu va mai fi nevoie să se cumpere un încărcător diferit de fiecare dată când se achiziţionează un nou telefon mobil sau un dispozitiv similar”, se arată într-un comunicat al Consiliului UE, care reprezintă cele 27 de state membre.
Plata facturilor la curentul electric se va putea face direct la poștaș