Dacă noi încă le întoarcem spatele și le abandonăm, Suedia le dă drepturi. Am mai spus că mulți dintre noi am devenit sclavii pisicilor și nici măcar nu ne deranjează statutul de sclav. Doar că acum putem fi sclavi cu acte în regulă. Ce spune pe Facebook Ambasada Suediei:
”Din 15 iunie în Suedia au intrat în vigoare noile reguli pentru bunăstarea câinilor și pisicilor. Noile reguli țintesc mai ales îmbunătățirea statutului pisicii.
Cea mai importantă regulă este că proprietarii de pisici sunt obligați să le sterilizeze sau să se asigure, în alt mod, că nu se reproduc, dacă vor să le lase afară.
Iată alte câteva dintre noile reguli:
– Pisicii trebuie să i se ofere contact social în fiecare zi
– Pisica ar trebui să aibă ocazia să zgârie / să-și ascută ghearele în fiecare zi.
– Pisica ar trebui să aibă acces la un loc confortabil pentru odihnă
– Pisica trebuie să aibă acces la spații ascunse și spații pentru cățărare
– Pisicii trebuie să i se ofere posibilitatea de a-și satisface nevoile dietetice și de vânătoare
– Pisicii trebuie să i se ofere stimulare mentală”.
Ar avea România multe de învățat. Protecția animalelor nu prea există. Despre o poliție, nu prea se poate vorbi. Despre legi, nici atât. Nu în România.
Poate pare amuzantă inițiativa Suediei, dar, până la urmă, este vorba doar de despre educație. Și este greu de lucrat la capitolul educație în țara noastră. Se fac pași mici, probabil este un mic început, dar ne mișcăm greu și stângaci.
Suntem fruntași la lipsa de empatie și, da, și empatia se învață. Dacă vrem. Pentru că empatia duce la respectul față de animale, iar dacă nu există respect, și nici educație, atunci legea ar trebui să existe. Să se creeze o ordine, să existe o sancțiune, să existe un exemplu. Și, cel mai important: dacă legea există, să fie și aplicată.
Citește și: Daniela Călin și grădinița cu pisici din Galați