Majoritatea universităţilor din România doresc ca noul an universitar să se deschidă cu prezenţa fizică la cursuri a studenţilor şi profesorilor, potrivit concluziilor reuniunii Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), desfăşurată la Cluj-Napoca, în perioada 25-27 iunie, relatează Agerpres.
„Întâlnirea Consiliului Naţional al Rectorilor din 25-27 iunie a.c., organizată la Cluj Napoca în parteneriat cu Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca, a inclus temele actuale care vizează deschiderea şi desfăşurarea anului universitar 2021-2022 în condiţii optime, în contextul situaţiei epidemiologice generate de pandemia COVID-19. (…) Participanţii prezenţi la reuniunea CNR au formulat puncte de vedere, dar şi o serie de solicitări, adresate Executivului. Redăm sintetic punctele de vedere şi solicitările formulate. (…) Covârşitoarea majoritate a universităţilor prezente la reuniune şi-au exprimat intenţia de a deschide anul universitar 2021-2022 cu prezenţă fizică a cadrelor didactice şi a studenţilor”, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR).
Potrivit sursei citate, CNR recomandă membrilor comunităţii academice să se vaccineze anti-COVID-19. „Ţinând cont de experienţa câştigată de către universităţi în perioada de pandemie, CNR recomandă Ministerului Educaţiei să prospecteze menţinerea unor reglementări şi practici de tip „blended learning” care s-au dovedit eficiente în această perioadă, cu respectarea autonomiei universitare. În contextul deciziei de a începe anul universitar „on-site”, CNR recomandă tuturor membrilor comunităţilor academice să se vaccineze în vederea reducerii atât a riscului de îmbolnăvire, cât şi a riscului de a dezvolta o formă severă a bolii. Astfel, vor fi create condiţiile pentru redeschiderea campusurilor universitare şi înlesnirea liberei circulaţii”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, „având în vedere experienţa trecută şi faptul că autorităţile au avut multiple ezitări şi incoerenţe cu privire la adoptarea cadrului normativ necesar desfăşurării în bune condiţii a anului universitar”, CNR solicită autorităţilor, în special Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, să adopte legislaţia sanitară necesară astfel încât anul universitar 2021- 2022 să se poată desfăşura în condiţii optime în orice variantă epidemiologică.
Citește și: Sorin Cîmpeanu vrea mai multe săptămâni de școală