Simon Parker, profesor britanic stabilit de aproape 20 de ani în România, a acordat un interviu și a venit cu o serie de clarificări pentru studenți. Este vorba de impactul lăsat de Brexit și este vorba de anul academic 2021-2022.

Desigur, se va putea studia în Marea Britanie de anul viitor. Dar cursurile vor fi plătite, Guvernul britanic refuzând să mai acorde împrumuturi de studii pentru tinerii români. Exista o taxă unică de 9.250 de lire sterline.

Schimbarea vine cu  taxe diverse cerute de universități, în funcție de ceea ce oferă sau de prestigiul lor academic. Adică, vorbim și de prestigiu: Oxford sau Cambridge vor costa la fel de mult ca universitățile americane din Ivy League, adică zeci de mii de euro pe an. Mai este sau nu rentabil să alegi viața de student în Marea Britanie? Ne lămurește Simon Parker.

Edupedu.ro: Care sunt implicațiile pentru viitorii studenți români?

Simon Parker: Pe scurt, împrumutul pentru taxele de studii nu va mai fi valabil pentru niciun student care este cetățean al Uniunii Europene, începând cu anul universitar 2021-2022, în Anglia și Țara Galilor. De asemenea, Scoția a anunțat recent că nu va mai oferi scutire de taxe pentru studenții UE.

Edupedu.ro: Ce se va întâmpla cu taxele de studiu?

Simon Parker: Mai multe universități, în special din Scoția, au transmis că studenții europeni vor trebui să plătească aceleași taxe pe care le plătesc în prezent studenții internaționali. Însă, majoritatea instituțiilor de învățământ superior încă nu s-au decis care vor fi taxele pentru studenții europeni de anul viitor. Problema este că nu există un cadru legislativ care să permită o taxare mai mică a unui student european față de un student din India, spre exemplu. În acest context, se poate spune că ar fi vorba de discriminare.

O altă schimbare pentru studenții români ar fi cuantumul taxei, care în prezent este de 9.250 de lire pe an, dar de la anul, fiecare universitate va cere o taxă diferită care va varia în funcție de cursuri. Spre exemplu, un curs de istorie ar putea costa mai puțin decât un curs de informatică, fiindcă la informatică tinerii studiază în grupuri mici, în laboratoare de informatică.

Citește și: Deputații au decis ce categorii de elevi primesc tablete gratuite

#News