Cel puțin asta e percepția generală, atunci când vorbim despre depresie, în țara noastră (dar nu numai). Oamenii deprimați se alintă, oamenii deprimați nu-s nimic altceva decât niște mofturoși necrescuți! Ce e aia depresie? Nu există!
Ba există! Și mai mult decât atât, netratată, depresia poate face ravagii în viața unui om și chiar conduce la sinucidere. Să ne amintim de Robbin Williams, de Chris Cornell (solistul trupei Audioslave) sau de Chester Bennington (solistul trupei Linkin Park). Exemplele sunt, în realitate, mult mai multe. Toate la fel de triste.
O depresie netratată te poate face să nu mai vezi niciun sens în jurul tău. Brusc, orice bucurie dispare iar cheful de viață se împuținează cu fiecare zi în care nu apelezi la ajutor.
Ieri citeam o știre potrivit căreia, una dintre cele mai mari gimnaste americane, Simone Biles, s-a restras in finala competiției individual compus de la Jocurile Olimpice Tokyo 2020, din motive ce țin de sănătatea mentală a acesteia. Pe scurt, Biles și-a dat seama la timp că o stare psihică precară poate duce la rezultate pe măsură, riscând, totodată, să-și pună în pericol viața.
Comentariile unora dintre români, la acest articol? „Se alintă”, „Hahahaha”, „Ce motive de c*cat”, „Nu există așa ceva”. În 2021, când informația se află la un click distanță, ba mai mult, e disponibilă oricui e interesat să o dețină, puțini sunt cei care profită de acest avantaj tehhnologic.
Ce depresia, până la urmă?
„Depresia este o stare mentală de tristețe persistentă care poate afecta gândurile, comportamentul, emoțiile și starea de bine a individului. Persoanele depresive trăiesc emoții de tristețe, anxietate, lipsă de speranță, îngrijorare, neajutorare, lipsă de valoare, vinovăție, iritabilitate sau agitație. Ele își pierd interesul pentru activități care înainte erau plăcute, le scade pofta de mâncare sau mănâncă excesiv, întâmpină probleme de concentrare a atenției sau de luare a deciziilor. Adesea, persoanele depresive au probleme cu somnul (insomnie sau dormit excesiv), se simt obosite, sunt lipsite de energie sau foarte agitate și pot avea acuze somatice. Când întensitatea simtomelor trece de o anumită limită, aceste persoane se pot gândi la sinucidere. Dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni și împiedică persoana să își desfășoare normal activităților zilnice înseamnă că depresia are o intensitate clinică” – definiție preluată de la această sursă, obținută în cinci secunde.
Cum tratăm depresia? Mergând la medic – dacă definiția de mai sus caracterizează măcar pe jumătate simptomele.
Cum tratăm ignoranța (ca să mă exprim frumos)? Mă tem că în acest caz nu există nicio specializare medicală acreditată.
Citește și editorialul: Galațiul nebunelor intenții