Arta vizionată în galerii și muzee îmbunătățește starea de spirit și reduce stresul. Totuși, acest lucru este valabil și în cazul în care ne uităm la artă online, din confortul propriei locuințe.
Un nou studiu, realizat de psihologii conduși de MacKenzie Trupp și Matthew Pelowski, a investigat dacă vizionarea artei online are același efect pozitiv asupra oamenilor, precizează Medical Xpress.
Concluzia psihologilor a fost că o vizită de doar 3 minute la o expoziție de artă sau culturală online aduce, de asemenea, efecte pozitive asupra stării de bine.
Pentru prima dată, muzeele digitale și galeriile de artă online au ajuns în centrul atenției publice, în perioada pandemiei
În momentul în care a început pandemia de coronavirus, instituțiile artistice și culturale au făcut rapid trecerea de la sediile lor staționare la internet.
Această acțiune a avut două efecte: în primul rând, obiectele de artă și culturale puteau fi accesate de pe canapelele cetățenilor de pe tot globul. În al doilea rând, arta a avut ocazia să ajungă la un public mult mai larg decât înainte, scrie Medical Xpress.
În ultimul deceniu, oamenii de știință au efectuat numeroase cercetări care demonstrează că arta poate avea un impact pozitiv asupra sănătății și stării de bine. Cu toate acestea, nu se știa dacă aceste efecte ar putea fi simțite și prin intermediul internetului
În studiul publicat în Frontiers in Psychology, dr. MacKenzie Trupp, Matthew Pelowski, de la grupul de cercetare Arts and Research on Transformation of Individuals and Society și colegii lor de la Department of Psychology și de la Max Planck Institute for Psycholinguistics, din Țările de Jos, i-au rugat pe participanți să viziteze expoziții de artă accesibile prin intermediul smartphone-urilor, tabletelor și computerelor.
Înainte și după vizită, starea psihologică și starea de bine au fost măsurate pentru a determina în ce măsură a fost benefică vizionarea artei online.
Rezultatele au arătat că inclusiv și vizionările foarte scurte pot avea efecte semnificative, reducând starea de spirit negativă, anxietatea și singurătatea, oamenii devenind mai calmi, mai optimiști și mai fericiți
Aceste rezultate au fost comparabile cu experiențele în natură și vizitele la galerii de artă fizice. În urma cercetărilor ulterioare, experiențele subiective personale ale indivizilor au devenit un aspect important de luat în considerare. Echipa de cercetare a descoperit că cu cât oamenii au găsit arta mai semnificativă sau mai frumoasă și cu cât au avut mai multe sentimente pozitive în timp ce o vizionau, cu atât beneficiul a fost mai mare.
Rezultatele demonstrează că vizionarea online de scurtă durată a artei poate îmbunătăți și susține starea de bine
De asemenea, acest studiu pune accent pe intervențiile artistice, o recomandare care poate fi implementată la fața locului sau făcută specifică spectatorilor individuali.
Acest studiu deschide noi căi pentru cercetări și aplicații ulterioare în spații precum sălile de așteptare, spitale și zonele rurale în care accesul la artă este limitat.
Adaptare: Medical Xpress