A fost deschis dosar penal pentru vătămare în cazul pădurarului care, joi, a fost bătut crunt de un grup de hoți de lemn. Incidentul a avut loc chiar în curtea acestuia, de cinci bărbați, după ce aceștia au fost surprinși furând lemne în zona de responsabilitate a lucrătorului silvic, relatează G4Media.
Faptele pentru care a fost deschis acest dosar fac referire la săvârșirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe, ameninţare şi violare de domiciliu, au transmis reprezentanții IPJ Dâmbovița. Incidentul, unul grav, i-a atras atenția și ministrului Mediului, Tanczos Barna, cel care a și depus un proiect de lege pentru ca ultrajul împotriva pădurarilor să fie pedepsit mai aspru, care a afirmat că acest caz arată că „hoții de lemne au demonstrat că nu au nicio limită, au acționat în grup și au atacat chiar și familia pădurarului”.
Totodată, Tanczos Barna condamnă cu fermitate acest tip de acte care depășesc „orice limită a umanității și a rațiunii” și a precizat că că va urmări cu mare atenție ancheta organelor abilitate pentru că vrea să fie sigur că toți cei care au atacat pădurarul din Dâmbovița, „pentru simpul fapt că și-a făcut datoria”, vor primi pedepsele meritate.
De altfel, a reamintit și de proiectul de lege ce prevede includerea personalului silvic, alături de polițiști li jandarmi, în categoria de personal pentru care ultrajul se sancționează cu pedepse sporite, tocmai pentru a combat acest tip de agresiuni asupra pădurarilor. „Vrem astfel să ne asigurăm că personalul silvic, aflat zi și noapte în lupta cu hoții de lemne, va beneficia de statutul și de protecția pe care, iată, o merită cu adevărat”, a mai scris ministrul Mediului pe pagina sa de Facebook.
Demersul lui Barna, descurajarea actelor de agresiune
Potrivit ministrului Tanczos Barna, acest demers poate duce la descurajarea actelor de agresiune, cel puțin pe termen scurt. „Înăsprirea regimului sancționator pentru ultrajul săvârșit împotriva personalului silvic va conduce, pe termen scurt, la descurajarea actelor de agresiune la adresa autorității statului, permițând personalului de specialitate silvică să-și îndeplinească atribuțiile într-un cadru mai sigur, iar pe termen lung, va contribui la scăderea infracționalității la regimul silvic”, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, la momentul depunerii acestui proiect.
Citește și: Pedepse mai mari pentru ultraj împotriva pădurarilor