Tradiții și superstiții cu ocazia Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul

Tradiţia cere să nu se consume vin roşu, alimente şi mâncăruri gătite, care au aceeaşi culoare

Ioan Botezatorul
Ioan Botezatorul sursa foto Doxologia

Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an, pe 29 august, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Conform credinţelor populare, în această zi nu se bea vin roşu şi nu se mănâncă varză, potrivit stiripesurse.ro.

În memoria sângelui vărsat de către Sântion sau Sântion de toamnă (cum mai e numit, în popor, Sfântul Ioan Botezătorul), tradiţia cere să nu se consume vin roşu, alimente şi mâncăruri gătite, care au aceeaşi culoare

Este vorba despre pepene roşu, ardei roşii, sos de tomate, carne roşie deoarece este zi de post. „Tradiția spune că în ziua de 29 august creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se mănâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, susţin teologii. Totodată, în această zi nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi. Se mai spune că din această zi începe şi frigul toamnei. România a primit fonduri europene pentru cumpărarea a 37 de trenuri electrice