Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Tradiţii şi superstiţii

În această zi nu este permis să se taie nimic cu cuțitul

Ioan Botezatorul
Ioan Botezatorul sursa foto Doxologia

Creștinii cinstesc joi, 29 august, Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, cel care a anunţat venirea lui Hristos, propovăduind „vestea cea bună” a Întrupării Sale, potrivit stiripesurse.ro.

Sf. Ioan Botezătorul este singurul sfânt căruia Biserica Ortodoxă Română i-a închinat o zi specială de post.

Sfântul Ioan Botezătorul este o figură centrală în tradiția creștină, fiind cel care l-a botezat pe Iisus în râul Iordan și a propovăduit pocăința și apropierea Împărăției lui Dumnezeu. Tăierea capului său este văzută ca un act de martiriu și curaj spiritual, fiind considerat ultimul și cel mai mare dintre profeți. În această zi, creștinii sunt chemați să reflecteze asupra sacrificiului și să cultive virtuțile curajului și credinței.

„Astăzi este zi de reculegere, zi de întristare, zi de doliu pentru creştini. Iarăşi s-a săvârşit fărădelege în pământul lui Israel. Astăzi s-a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul de sabia tiranului Irod! Astăzi s-a făcut o mare fărădelege pe pământ!”. („Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, Arhimandrit Cleopa Ilie). Legenda spune că, de teamă să nu păcătuiască, Sfântul Ioan și-a tăiat singur capul și și-a pus în loc un cap de oaie, deoarece o femeie frumoasă se îndrăgostise de el, arată Muzeul Țăranului Român, citând din cartea Dicționar de simboluri și credințe tradiționale românești (2016).

În această zi nu este permis să se taie nimic cu cuțitul, ci totul se rupe cu mâna, și nici nu se lucrează cu obiecte ascuțite, mai ales cei care se ocupă cu prelucrarea lemnului se abțin să lucreze, deoarece ar trebui să mânuiască joagăre, topoare, securi, barde, fierăstraie.

Nu se toacă și nu se mănâncă varză, pentru că „sfântul de șapte ori i s-a tăiat capul ca pe varză și iarăși a înviat”. De asemenea, nu se consumă mere, pere, nuci, usturoi, adică orice fructe sau legume care au formă rotundă. Pedeapsa pentru cei care încalcă interdicția este posibila îmbolnăvire de friguri și alte boli. Nu se bea vin roșu și nu se mănâncă legume de culoare roșie, care amintesc de culoarea sângelui. Se postește pentru vindecarea de boli, dar se postește de către tot creștinul indiferent în ce zi ar cădea. Femeile chefuiesc fără bărbați, considerând că astăzi este „ziua în care sunt la fel de mari ca și ei”. În această zi, să nu se taie nimic, fiind pericol de îmbolnăvire de friguri pentru cel care o face.

Producția de ulei de măsline din Italia, cu 80% mai mică din cauza secetei