Beneficiile exercițiilor fizice efectuate intens în weekend

Acestea reduc pericolul apariției a peste 200 de boli, inclusiv hipertensiune şi diabet

Exercitii fizice
Exercitii fizice sursa foto pixabay

Conform unui studiu recent, persoanele care fac exerciţii fizice mai intense la sfârşit de săptămână pot avea beneficii similare pentru sănătate la fel ca cei care urmează exerciţii fizice mai regulate, pe parcursul săptămânii, potrivit ziare.com.

S-a constatat că atât exerciţiile fizice regulate pe parcursul săptămânii, cât şi exerciţiile fizice intense, făcute doar în weekend, reduc riscul a peste 200 de boli, inclusiv hipertensiunea şi diabetul.

Studiul, coordonat de cercetători de la spitalul Massachusetts General din Statele Unite, a analizat dacă o concentrare a exerciţiilor fizice moderate până la intense într-una sau două zile pe săptămână, denumită şi abordarea „războinicului de weekend”, au aceleaşi beneficii pentru sănătate ca şi repartizarea exerciţiilor fizice pe mai multe zile. Studiul a arătat că ambele modele de exerciții fizice au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta peste 200 de boli diferite. „Se ştie că activitatea fizică afectează riscul multor boli.

„Arătăm aici beneficiile potenţiale ale activităţii războinicilor de weekend pentru riscul nu numai al bolilor cardiovasculare, aşa cum am arătat în trecut, ci şi al bolilor viitoare care acoperă întregul spectru, de la afecţiuni precum boala renală cronică la tulburări de dispoziţie şi nu numai”, a declarat dr. Shaan Khurshid, coautor principal al studiului şi cardiolog la spitalul Massachusetts General, într-un comunicat al spitalului.

Cercetătorii au utilizat datele provenite de la aproape 90.000 de persoane din cadrul studiului UK Biobank şi au analizat legătura dintre modelele de activitate fizică şi riscul de apariţie a 678 de afecţiuni din 16 tipuri de boli. Participanţii au purtat accelerometre la încheietura mâinii pentru a-şi urmări activitatea fizică totală şi intensitatea exerciţiilor pe parcursul unei săptămâni. Studiul a constatat că ambele modele de exerciţii fizice, „războinicii de weekend” şi persoanele care fac exerciţii fizice în mod regulat, au fost asociate cu un risc redus de mai mult de 200 de boli, impactul cel mai semnificativ fiind observat asupra afecţiunilor cardiometabolice, cum ar fi hipertensiunea şi diabetul.

În mod specific, cei care au urmat modelul de exerciţii al „războinicilor de weekend” au înregistrat un risc cu 23% mai mic de hipertensiune, comparativ cu o reducere de 28% în rândul celor care fac exerciţii în mod regulat.

Riscul de diabet a fost redus cu 43% pentru ”războinicii de weekend” şi cu 46% pentru cei care făceau exerciții în mod regulat. În comparaţie cu inactivitatea, un model de exerciţii fizice de tip „războinic de weekend” (care concentrează cea mai mare parte a activităţii fizice moderate până la viguroase într-una sau două zile pe parcursul săptămânii) sau un model de activitate fizică distribuit mai uniform au fost asociate cu riscuri similare mai scăzute de boli în 16 categorii.

Efectele protectoare au fost observate în ceea ce priveşte afecţiunile cardiace şi digestive, precum şi sănătatea mintală şi bolile neurologice. Constatările indică faptul că modelele de activitate fizică concentrată pot fi la fel de eficiente pentru prevenirea bolilor ca şi modelele în care exerciţiile sunt distribuite pe parcursul săptămânii.

Bătaie la o petrecere în județul Sibiu