Australia a adoptat joi o lege care interzice accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele de socializare, o premieră mondială care va oferi un temei juridic pentru toate țările care doresc să reglementeze în continuare marile companii tehnologice, potrivit g4media.ro.
Adoptată după câteva zile de dezbateri aprinse, legea urmează să intre în vigoare în noiembrie 2025
Legea prevede controale stricte asupra rețelelor de socializare, precum și obligația platformelor de a lua măsuri rezonabile pentru a se asigura că sunt puse în aplicare protecții de verificare a vârstei. La sfârșitul unei sesiuni parlamentare care a durat până noaptea târziu, Senatul, camera superioară a Parlamentului, a votat în favoarea adoptării legii, după ce guvernul laburist al premierului Anthony Albanese a obținut sprijinul opoziției conservatoare.
„Platformele au acum responsabilitatea socială de a se asigura că siguranța copiilor noștri este o prioritate pentru ele”, a declarat prim-ministrul Australiei într-o conferință de presă după votul din Senat. Anthony Albanese, care încearcă să își sporească popularitatea în perspectiva alegerilor programate pentru luna mai, susținuse că rețelele sociale prezintă riscuri pentru sănătatea fizică și mentală a copiilor.
Prin urmare, Australia intenționează să testeze un sistem de verificare a vârstei, care ar putea include verificarea datelor biometrice sau a documentelor de identitate.
Testul va dura câteva luni, iar rezultatele vor fi analizate până la jumătatea anului 2025. În conformitate cu legea, companiile pot fi, de asemenea, amendate cu până la 49,5 milioane de dolari australieni (30,47 milioane de euro) pentru încălcări.
În comunicările lor către Parlament, compania mamă a Google, Alphabet, și Meta, care deține Facebook și Instagram, au declarat că interdicția ar trebui amânată până la finalizarea procesului de verificare a vârstei.
TikTok, deținut de Bytedance din China, a declarat că proiectul de lege necesită mai multe consultări, în timp ce X, deținut de miliardarul Elon Musk, a susținut că legea propusă ar putea încălca drepturile copiilor. O comisie a Senatului a insistat asupra condiției ca platformele să nu solicite utilizatorilor să prezinte date personale, cum ar fi pașaportul, pentru a-și dovedi vârsta. Alte țări, precum Franța și unele state americane, au adoptat, de asemenea, legi care restricționează accesul minorilor la rețelele sociale.