Ministrul Muncii, Raluca Turcan a anunțat că vor fi noi discuții cu sindicaliștii despre salariul minim pe economie, astfel încât acesta să crească în următorii ani. Anunțul a fost făcut la finalul discuției de marți pe care ministrul a avut-o cu reprezentanții Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, cei care au protestat marți dimineață.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Muncii, în timpul discuțiilor, Turcan le-a spus liderilor sindicali că „propunerea Executivului privind majorarea salariului minim, de la 1 ianuarie 2021, este o formă care poate fi acceptată, având în vedere că mai sunt doar câteva zile până la finalul anului și ar fi fost imposibil de stabilit un calcul predictibil pentru o perioadă mai mare de timp.”
Totodată, ministrul le-a propus reprezentanților „Cartel Alfa” să participe la discuții astfel încât până la jumătatea anului viitor să se ajungă la o soluție privind creșterea treptată a salariului minim.
„Până la jumătatea lunii ianuarie stabilim un calendar de întâlniri și apoi vom propune un moratoriu prin care, după șase luni, să ajungem la o înțelege între sindicate, patronate, Guvern, astfel încât calculul salariului minim să aibă o formulă clară și sustenabilă. Vreau ca în șase luni să facem câte consultări va fi nevoie ca să avem un cadru cu tot ce înseamnă creșterea salariului minim, astfel încât să ajungem la o formulă predictibilă și sustenabilă care să ducă în final la creșterea calității vieții”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Totodată, fostul vicepremier din guvernul Orban, Raluca Turcan a mai precizat că va propune ca toți salariații din linia întâi, indiferent de domeniul de activitate, să să aibă prioritate în etapa a doua a campaniei de vaccinare. Turcan a invitat sindicaliștii să propună soluții pentru utilizarea fondurilor europene alocate pentru ajutorarea categoriilor afectate de criza Covid-19.
Sanitas somează Guvernul
În ceea ce îi privește pe cei din sistemul medical, Federația Sanitas somează public Guvernul să își respecte promisiunile făcute salariaților din sănătate și asistență socială în toată perioada stării de urgență și a stării de alertă, „indiferent în ce poziție s-au aflat actualii reprezentanți guvernamentali în acea perioadă”, potrivit Știri pe surse.
„Biroul Executiv a luat act de intenția vădită a Guvernului României de a bloca pentru salariații din sănătate și asistență socială, orice posibilitate de a beneficia de drepturile legale, în condițiile în care acești salariați se află în prima linie a luptei pandemice de mai bine de 10 luni şi vor continua lupta şi în anul 2021, expunându-se pe ei şi familiile lor la riscuri enorme care deja au dus la decesul a peste 70 de salariaţi. De asemenea, atrage atenţia că nu va accepta declarația actualului premier care încearcă să ne convingă că marele câștig al acestei ordonanțe este faptul că nu se taie salariile şi îi reaminteşte premierului PNL că fostul guvern, tot PNL, și-a asumat niște angajamente față de lucrătorii din sănătate și asistență socială iar caracterul așa-zis temporar al înghețării salariilor bugetarilor nu mai convinge pe nimeni: cu siguranță el se va permanentiza”, se mai arată în comunicatul FS, citează sursa menționată.
Citește și: Firea, nemulțumită de numirea Ralucăi Turcan la Muncă