Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat că începând cu 15 martie, meniurile cantinelor, restaurantelor și fast-food-urilor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale, potrivit romaniatv.net.
ANPC a anunțat că ordinul care stabilește detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor va intra în vigoare pe data de 15 martie 2023, fiind vorba de măsura care îi obligă pe patronii de restaurante să detalieze în meniuri ingredientele fiecărui preparat pus în vânzare.
Acest ordin ar fi trebuit să fie pus în aplicare de anul trecut, dar la solicitarea reprezentanților HORECA a fost amânat. Horia Constantinescu spune că restaurantele trebuie să treacă în meniuri, până la 15 martie, numărul de E-uri conținut de fiecare produs. Patronii de restaurante trebuie să se conformeze noii reglementări, dar au criticat în nenumărate rânduri această măsură, despre care spune că le va crea foarte multe probleme. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, spune că este foarte important că este necesar să știm ce conțin alimentele pe care le consumăm, dar și ce compoziție calorică au.
Președintele ANPC a atras atenția că alimentele de tip fast-food conțin foarte multe E-uri, acestea fiind extrem de periculoase și dăunătoare pentru sănătate.
„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a declarat Constantinescu.